Pred prihajajočim zasedanjem Sveta ministrov za izobraževanje, mladino in kulturo, ki bo 19. maja v Bruslju, so v organizaciji ETUCE (European Trade Union Committee for Education), katere član je SVIZ, pripravili posebno izjavo z naslovom »Čas je za vlaganje v izobraževanje in usposabljanje!«. Sindikate člane so pozvali, naj izjavo posredujejo pristojnim ministrom v svojih državah. SVIZ je izjavo s spremnim dopisom poslal slovenskemu šolskemu ministru dr. Igorju Lukšiču in ga zaprosil tudi za stališče do njene vsebine, zlasti še v luči zadnjih napovedi slovenske vlade o novih varčevalnih ukrepih. 17. 5. je SVIZ prejel ministrov odgovor, ki je povzet v nadaljevanju.

ETUCE-jeva izjava je naslovljena na vse ministre za šolstvo iz EU, ki se bodo zbrali na zasedanju, z namenom opozoriti jih na nasprotje med varčevalnimi ukrepi na področju vzgoje, izobraževanja in usposabljanja v nekaterih evropskih državah ter cilji iz t. i. EU strategije 2020, h katerim so se zavezale vse države članice EU. Izjava, ki jo v celoti podpira tudi SVIZ, ministre za izobraževanje poziva, naj se vzdržijo oz. nasprotujejo vsakršnim (nadaljnjim) varčevalnim posegom na področju vzgoje in izobraževanja v svojih državah. Izjava izpostavlja tudi vsa doslej (soglasno) sprejeta stališča in deklaracije o nujnosti zadostnega oz. še povečanega vlaganja v izobraževanje za doseganje ciljev Lizbonske in najnovejše EU 2020 strategije. Vseeno pa kljub soglasju o pomembnosti znanja in vlaganja vanj za uspešno prihodnost Evropske unije podatki kažejo, da med leti 2000 in 2007 vlaganja v izobraževanje na ravni EU niso naraščala, temveč smo pogosto sledili celo nasprotnim trendom in ukrepom.

Minister za šolstvo in šport dr. Igor Lukšič je v pisnem odgovoru na posredovano izjavo poudaril, da omenjeno izjavo v celoti podpira in da predstavlja šolstvo najboljšo investicijo v prihodnost družb. Izpostavil je, da so se šolski ministri držav OECD že na lanskoletnem srečanju v Parizu zavzeli za to, da bi vse države razumele šolstvo ne kot vzrok za krizo, temveč kot najboljšo pot iz nje. Vlade so zato že takrat pozvali, naj ne zmanjšujejo sredstev za šolstvo, temveč naj financiranje šolskega polja vsaj ohranijo na obstoječi ravni. A ker so pritiski po zmanjšanju sredstev za šolstvo še posebno v kriznih časih še zmeraj v ospredju, morajo po ministrovih besedah proti temu na lokalni, nacionalni, evropski in mednarodni ravni skupaj nastopiti sindikati, šolski ministri in trezna javnost.

Vir: SVIZ, 17. 5. 2011

(Skupno 23 obiskov, 1 današnjih obiskov)