Minuli teden, 21. novembra 2013, so se na sedežu Glavnega odbora SVIZ, na Oražnovi ulici 3 v Ljubljani sestali člani predsedstva Sindikalne konference predšolske vzgoje SVIZ in obravnavali več aktualnih vprašanj s področja predšolske vzgoje.

Pozornost so namenili položaju in plačni problematiki pomočnic vzgojiteljic ter med razpravo spomnili, da je bilo v podporo zahtevi pomočnic vzgojiteljic po ustreznejšem vrednotenju njihovega dela spomladi letos zbranih nekaj več kot 5.000 podpisov. Vlada RS je pred leti že priznala neustrezno uvrstitev pomočnic vzgojiteljic v plačnem sistemu, s 6. točko Stavkovnega dogovora z dne 14. 5. 2013 pa se je tudi izrecno zavezala, da bo do 31. 10. 2013 pripravila predlog sprememb uvrstitev neustrezno uvrščenih delovnih mest. Za delovno mesto pomočnice vzgojiteljice to ni bilo storjeno, zato so se člani predsedstva SK predšolske vzgoje na sestanku dogovorili, da bo SVIZ – tudi na podlagi zbranih podpisov – pozval Ministrstvo za notranje zadeve, da o tem skliče poseben sestanek in SVIZ predstavi svoje predloge za rešitev omenjenega problema.

Glavni tajnik SVIZ Branimir Štrukelj je zbranim predstavil dogovor med Vlado RS in sindikati glede izplačila 3. četrtine plačnega nesorazmerja ter potek postopek sprejemanja temu ustreznega interventnega zakona v Državnem zboru. Omenjeni zakon med drugim določa, da se vsaj prva polovica nesorazmerja odpravi do konca februarja 2014. To pomeni, da bodo občine lahko izplačale nesorazmerja v ustrezni višini tudi že pred koncem februarja prihodnje leto oziroma takoj po začetku uporabe interventnega zakona. Dogovorjeno je bilo, da bo SVIZ članstvo takoj obvestil o sprejetju in začetku uporabe navedenega zakona.

Na sestanku so se člani predsedstva seznanili še s tem, da se vzgojiteljicam v nekaterih zavodih nalaga, da načrtovanje svojega dela opravijo kar v oddelku, in sicer v času, ko se tam izvaja počitek otrok. Predsednica sindikalne konference predšolske vzgoje Marjana Kolar je navzoče seznanila z dejstvom, da imajo strokovni delavci na nekaterih zavodih za krajši čas deljen dnevni delovni čas neposrednega dela v oddelku. Navzoči so se strinjali, da je takšna praksa neustrezna in ni v korist zaposlenim. Dogovorjeno je bilo, da bo SVIZ poskušal opozoriti na oba zadnja omenjena problema na posebnem tripartitnem sestanku, ki naj bi ga sklicalo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, ob predstavnikih SVIZ pa naj bi se ga udeležili tudi ravnatelji.

 

Vir>> Novica SVIZ

(Skupno 25 obiskov, 1 današnjih obiskov)