Na spletni strani SVIZ je zapis o pozivu ministrici dr. Stanislavi Setnikar Cankar, “naj se odločneje postavi v bran izobraževanju in znanosti.

»Javno izobraževanje od vrtca do univerze in raziskovanje nista poraba, ki jemlje kisik gospodarstvu, ampak nujno potrebni investiciji v boljšo prihodnost in kakovostnejše življenje prebivalstva. Pričakovanje političnih odločevalcev, da vsakoletno zniževanje sredstev za javno izobraževanje in raziskovanje ter kulturo ne bo imelo večplastnih negativnih posledic, je ali skrajno naivno ali cinično, zagotovo pa povsem zgrešeno,« je SVIZ zapisal v peticiji Za ohranitev kakovostnega javnega izobraževanja in odličnosti raziskovalnega dela, pod katero se je do zdaj podpisalo že skoraj 23 tisoč članic in članov SVIZ ter drugih državljank in državljanov. Ker je samo danes iz vrtcev, šol, dijaških domov, raziskovalnih inštitutov, fakultet in kulturnih ustanov na naslov sindikata prispelo skoraj deset tisoč podpisov, jutri pa bi se moralo zbiranje podpisov skleniti, se je Izvršilni odbor SVIZ na dopisni seji 5. 2. 2015 odločil, da zbiranje podpisov podaljša do prihodnje srede, 11. 2. 2015. Dan kasneje, v četrtek, 12. februarja, se bo Glavni odbor SVIZ skupaj s sindikalnimi zaupnicami in zaupniki protestno sestal na javni seji pred Državnim zborom RS in podpise peticije skušal izročiti predsedniku te institucije.

SVIZ ugotavlja, da Vlada RS pri oblikovanju rebalansa proračuna za leto 2015 še zmeraj vztraja pri »uničujoči praksi zmanjševanja sredstev za javno izobraževanje, ki se ponavlja zadnjih nekaj let«, zato sindikat poziva ministrico za izobraževanje, znanost in šport dr. Stanislavo Setnikar Cankar, naj se odločneje postavi v bran izobraževanju in znanosti. Od ministrice SVIZ pričakuje, da se bo v prepričevanju poslank in poslancev Državnega zbora, naj z amandmaji k proračunu preprečijo ponovno zmanjševanje sredstev za izobraževanje in znanost, oprla na izjavo enajstih dekanj in dekanov fakultet, ki izobražujejo za pedagoško delo v vzgoji in izobraževanju, v kateri ti ob prvopodpisanem dr. Janezu Kreku poudarjajo, da si »nadaljevanja brezglavega ‘varčevalnega’ pristopa brez resnega premisleka in ne glede na posledice ta družba ne more več privoščiti«; na zahtevo po takojšnji prekinitvi varčevanja v visokem, šolstvu, ki so jo včeraj na Filozofski fakulteti izrekli rektor, dekani, učitelji in študenti Univerze v Ljubljani; ter na za zdaj skoraj 23 tisoč podpisov pod peticijo SVIZ, ki na sedež sindikata še vedno prihajajo v velikem številu. Če želi ministrica dr. Stanislava Setnikar Cankar ohraniti temeljno verodostojnost, ki je vezana na njene pretekle izjave o ohranjanju in utrjevanju kakovosti v izobraževanju in znanosti, pričakovanja in zahteve zaposlenih v izobraževanju mora uveljaviti.”

Vir: SVIZ, 5. 2. 2015

(Skupno 17 obiskov, 1 današnjih obiskov)