V Tednu Evrope se vsako leto odvije vrsta različnih dogodkov, ki so posvečeni 9. maju – dnevu Evrope. Na ta dan leta 1950 je tedanji francoski zunanji minister Robert Schuman predstavil deklaracijo, ki je položila temeljni kamen evropskemu združevanju. Letos obeležujemo 60. obletnico Schumanove deklaracije in razvoja evropskega sodelovanja v miru in svobodi, zato je Urad vlade za komuniciranje pripravil bogat program dogodkov.

 

Dan Evrope bo letos obeležen s slovesnostjo, ki bo potekala v petek 7. maja ob 20. uri na Pogačarjevem trgu v Ljubljani. Slavnostni govornik na proslavi bo predsednik Vlade Republike Slovenije Borut Pahor, pozdravna nagovora pa bosta imela župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković in evropski komisar za okolje Janez Potočnik. Sledil bo slovesni koncert z zimzelenimi deli iz zakladnice evropske klasične glasbe, na katerem bo nastopil Simfonični orkester RTV Slovenija pod vodstvom Uroša Lajovica in solista Anja Bukovec na violini ter Luka Šulić na violončelu.

 

60. obletnico Schumanove deklaracije bo zaznamovala tudi prva razglasitev slovenskega Evropejca leta 2010, ki bo potekala v petek, 7. maja ob 12. uri v prostorih Univerze v Ljubljani. Izbor slovenskega Evropejca leta organizirajo Panevropsko gibanje v Sloveniji, Slovenski svet Evropskega gibanja in Evro-Atlantski svet Slovenije, pri slavnostni razglasitvi pa sodeluje tudi Urad vlade za komuniciranje.

 

Med Tednom Evrope bo Urad vlade za komuniciranje med 3. in 9. majem na Čopovi ulici v središču Ljubljane postavil evropsko stojnico, na kateri bodo obiskovalcem na voljo številne publikacije in druga gradiva z evropsko vsebino. Svoje poznavanje EU bodo lahko preizkusili z reševanjem EU kviza. V petek, 7. maja, se bodo obiskovalci stojnice lahko okrepčali z osvežilnim napitkom, poimenovanim ‘smEUthie’, v soboto, 8. maja, pa bo najmlajše obiskovalce stojnice zabaval animator z oblikovanjem figuric iz balonov.

Zabavno in zanimivo za mlade in ostale obiskovalce bo na Evropski animateki, ki bo potekala 5. maja od 16. ure dalje v Centru Evropa v Ljubljani pod naslovom Risani film – od risbe do risanke. Začela se bo z delavnico animiranega filma za najmlajše, sledil pa bo jagodni izbor animiranih filmov z zadnjega mednarodnega festivala animiranega filma, Animateke.

V četrtek, 6. maja bo v Miklošičevem parku v Ljubljani potekal Bazar nevladnih organizacij. Predstavile so bodo nevladne organizacije, aktivne na področju boja proti revščini in socialni izključenosti, saj je evropsko leto 2010 posvečeno prav tej temi. Predstavitev bo popestril zabavni program, obiskovalci pa bodo lahko s predstavniki Kluba evropskih študentov soočili stališča o prihodnjem razvoju EU.

 

V mesecu maju bo Urad vlade za komuniciranje obiskal domove za starejše po celi Sloveniji in v predstavitvah ‘EU na kratko’ spregovoril o aktualnih evropskih temah. Gre za priložnost, ko bodo mladi svoje znanje lahko predstavili starejšim in si z njimi izmenjali izkušnje in poglede na posamezne teme.

 

Podrobnejša predstavitev dogodkov, ki jih Urad vlade za komuniciranje pripravlja ali sodeluje pri njihovi pripravi v Tednu Evrope, je v programu.

 

Vir Urad vlade za komuniciranje

 

(Skupno 18 obiskov, 1 današnjih obiskov)