Nagrajenke in nagrajence natečaja »Vsi smo otroci sveta«, ki ga organizirajo Informacijski urad Sveta Evrope ter reviji Pil in Plus, je 15. 11. v okviru Tedna globalnega učenja 2010 v prostorih zunanjega ministrstva sprejel zunanji minister Samuel Žbogar, častni pokrovitelj natečaja.

Informacijski urad Sveta Evrope je skupaj s popularnima medijema otroško revijo Pil in najstniško revijo Plus pripravil že peti ustvarjalni natečaj za otroke, tokrat na temo globalnega učenja. Natečaj z naslovom »Vsi smo otroci sveta«, ki je potekal od septembra do začetka novembra letos, je otroke spodbujal k razmišljanju o »svetu« v njihovem neposrednem okolju, o različnih kulturah in načinih življenja, o sovrstnikih, ki prihajajo iz drugih dežel in celin, o medkulturnih prijateljstvih, ki nas bogatijo.

Svoja razmišljanja so otroci izrazili na različnih umetniških področjih – nekateri s slikami, drugi s pesmijo, spisom ali celo esejem in scenarijem, pa tudi s knjigo in filmom. Komisija, ki jo sestavljajo Max Zimani (Afriški center), Marjan Huč (SLOGA- Platforma nevladnih organizacij za mednarodno razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč), Kristina Plavšak Krajnc (IUSE), Jana Zirkelbach (Pil in Plus) in dijak Rami Salman, je izbrala 10 del, od tega je 8 posameznikov in 2 skupini po 5 otrok.

Otroke sta skupaj z mentorji in starši, ki so vsak po svoje prispevali k neobremenjenim in odprtim pogledom otrok, pozdravila zunanji minister Samuel Žbogar in generalni sekretar ministrstva za zunanje zadeve Aljaž Gosnar.

Simbolične nagrade so otroci  prejeli v začetku letošnjega tedna globalnega učenja, ki poteka pod sloganom »Otroški svetovi«, in se osredotoča na razlike in podobnosti med življenji otrok po svetu, tako na področju izobraževanja kot prostega časa, dela, načina igre, vsakdanjega življenja, vloge v družini itd. Teden globalnega učenja vsako leto poteka na pobudo Centra Sveta Evrope Sever-Jug. Slednji je pogosto imenovan »okno v svet Sveta Evrope«, saj poskuša uveljavljati vrednote Sveta Evrope širše od evropskega kontinenta. Teden globalnega učenja že četrtič tudi v Sloveniji izvaja SLOGA – Platforma nevladnih organizacij za mednarodno razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč.

Nagrajena dela bodo od 15. novembra do konca decembra razstavljena v oknih Informacijskega urada Sveta Evrope na Rimski 16 v Ljubljani.

Vir: Informacijski urad Sveta Evrope v RS, 15. 11. 2010

(Skupno 16 obiskov, 1 današnjih obiskov)