Zaradi onemogočenega normalnega delovanja slovenskih javnih univerz in realne grožnje njihovemu obstoju so študentje in profesorji številnih fakultet in akademij Univerze v Ljubljanji pripravili širšo protestno akcijo. Z njo želijo opozoriti na politiko unčevanja javnih univerz, ki so postisnjene v nevzdržno situacijo, ko lahko preživijo le še ob uvedbi šolnin, odpuščanju predavateljev in še dodatnem poslabšanju že tako skrajno težkega položaja prekernih delavcev na univerzah. O tem želijo obvestiti širšo javnost in jo pozvati k podpori javnemu univerzitetnemu in raziskovalnemu sektorju.

V ta namen so pripravili teden Svobodne univerze (15.4.-20.4.2013), v katerem bodo deloma ali v celoti ustavili občajen študijski proces, namesto tega pa bomo z delavnicami, okroglimi mizami, javnimi tribunami, umetniškimi akcijami in najrazličnejšimi drugimi oblikami odprli prostor za diskusijo in skupaj reflektirali sedanje nadvse problematične razmere, z nekaterimi akcijami pa bodo vstopili tudi v javne prostore in tako demonstrirali proti uničevanju javnih univerz. Teden Svobodne univerze je s sklepom podprl senat UL, soglasno jo je podprl tudi Študentski svet UL. Hkrati si prizadevajo za angažiranje in povezovanje protestnih skupin po posameznih fakultetah vseh slovenskih javnih univerz. Večina dogodkov bo potekala na FF in FDV (natančen razpored).

Vir: UL, 13. 4. 2013

Preberite tudi: Minister dr. Jernej Pikalo je bil gost javne tribune v okviru tedna Svobodne univerze, MIZŠ, 15. 4. 2013

(Skupno 19 obiskov, 1 današnjih obiskov)