V letu 2012 bo 10. obletnica evrobankovcev in evrokovancev (evrogotovine). Ob tej priložnosti je ECB (Evropska Centralna Banka) pripravila vrsto dejavnosti, med drugim tudi spletno otroško tekmovanje pod naslovom “Tek za evri 2012”. To jubilejno tekmovanje bo potekalo v času od 1. januarja 2012 do 31. marca 2012 za t. i. “evrogeneracijo” otrok, starih med 9 in 12 let, ki živijo v EU. Tekmovanje poteka na spletni strani: www.euro.ecb.europa.eu, kjer se otroci lahko registrirajo in sodelujejo v tekmovanju. Pri registraciji morajo vnesti kodo tekmovanja “2012” in veljaven e-poštni naslov.
 
Štirje igralci z najboljšim rezultatom v spletnem tekmovanju bodo maja 2012 povabljeni v ECB/Evropsko centralno banko v Frankfurt na Majni, kjer se bodo pomerili v nespletnem delu tekmovanja. Tekmovali bodo eden proti drugemu, zmagovalec pa bo osvojil naslov evropski prvak Teka za euri (European Euro Run Champion).
 
Ob 10. obletnici je ECB pripravila krajši film, ki je na voljo v vseh 22 evropskih jezikih (tudi slovenskem), pripravili pa so tudi tri 20-sekundne posnetke (v nekaterih jezikih) o tem, kako z metodo “otip-pogled-nagib” preveriti zaščitne elemente evrobankovcev, ki si jih je možno tudi ogledati na spletni strani ECB.
 
ECB namerava v letu 2012 znova organizirati t. i. dan odprtih vrat, kjer bodo obiskovalci lahko na razstavi o evru in različnih delavnicah, ki jih bodo vodili strokovnjaki za bankovce v ECB, izvedeli vse o evrokovancih in zgodovini denarja, njegovi proizvodnji danes in sorodnih temah.
 
Za več informacij o tekmovanju kliknite logo 10. obletnice na vstopnem spletnem portalu Banke Slovenije in odprla se bo slovenska stran ECB.

Vir: MŠŠ, 6. 1. 2012

(Skupno 28 obiskov, 1 današnjih obiskov)