Slovenska tiskovna agencija (STA) je poročala o najnovejšem ukrepu madžarskega premiera Viktorja Orbana, s katerim želi telesno utrditi madžarsko prebivalstvo. Madžarski šolarji bodo namreč kmalu morali opravljati redne letne teste debelosti. Po podatkih madžarske šolske športne zveze MDSZ je do 20 odstotkov učencev v določenih starostnih skupinah predebelih.

Učenci in dijaki, stari od deset do 18 let bodo morali od septembra dalje opraviti obvezni letni test telesne utrjenosti, pri katerem bodo merili telesno maščobo in še osem drugih značilnosti, so razložili pri MDSZ. Šolarji, ki se bodo odrezali slabo, bodo prejeli poročilo z oceno, ki bo nekakšen nasvet za otroke, starše in učitelje, kako naprej.

MDSZ ugotavlja, da so številni otroci predebeli, prav tako pa sta pri mnogih slaba prehrana in pomanjkanje gibanja povzročila vrsto anomalij, kot so ploska stopala in ukrivljena hrbtenica. Vsakoletni testi telesne utrjenosti so najnovejši ukrep v okviru vladnih reform šolstva. Med drugim je lani Orban, nogometni fanatik, ki ga številni kritizirajo zaradi pretiranega zapravljanja davkoplačevalskega denarja za njegov najljubši šport, že uvedel vsakodnevno športno vzgojo v šolah.

Vir: SVIZ, 15. 8. 2014

(Skupno 15 obiskov, 1 današnjih obiskov)