Poslanke in poslanci so na redni seji 24. 9. 2021 opravili prvo obravnavo predloga novega Zakona o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti. Gre za zakon, ki je intenzivno nastajal več kot pol desetletja in ga znanstvenoraziskovalna sfera težko pričakuje. Zakonske spremembe so oblikovane z visokim konsenzom deležnikov in imajo široko podporo.

Namen novega zakona je zagotoviti sodoben znanstvenoraziskovalni in inovacijski sistem, ki bo omogočil višjo kakovost življenja za vse in dvig konkurenčnosti slovenskega gospodarstva. Z njim bomo ustvarili pogoje za hitrejši razvoj in boljše vključevanje v evropski in svetovni raziskovalni prostor ter za učinkovitejši prenos znanja in povezovanja z gospodarstvom.

Zakon prinaša številne pomembne rešitve. Med drugim ureditev financiranja na način, ki omogoča stabilnost in razvoj znanstvenoraziskovalne dejavnosti in njenih izvajalcev. Ciljna vrednost je doseči 1 odstotek BDP javnih sredstev za znanstvenoraziskovalno dejavnost z rastjo 0,08% BDP na letni ravni. To pomeni, da se bodo proračunska sredstva za znanost, po predlogu zakona, do leta 2025 predvidoma podvojila.

Vir in več informacij: MIZŠ, 24. 9. 2021

(Skupno 8 obiskov, 1 današnjih obiskov)