Veleposlaništvo RS v Moskvi je posredovalo informacijo, da jih je Ministrstvo za izobraževanje in znanost RF obvestilo o štipendijah RF za slovenske študente, ki so opredeljene s Programom sodelovanja med Vlado RF in Vlado RS na področjih kulture, znanosti, izobraževanja in športa v obdobju 2010-2012.

Za študijsko leto 2012/13 ruska stran nudi 23 štipendij, v tem okviru:

  • 5 za dodiplomske programe, specializacijo in magistraturo;
  • 3 za programe aspiranture (internatura, ordinatura), doktoranture;
  • 15 za kratkoročno izobraževanje (stažiranje).

Dokumentacija kandidatov mora biti posredovana Departmaju za mednarodno sodelovanje Ministrstva za izobraževanje in znanost RF do 15. maja 2012. Kandidat izpolni anketo na spletni strani: http://www.russia.edu.ru/forma/2012, vse informacije in pogoji pa so na voljo na http://www.russia.edu.ru/enter/2012/.

Tujim državljanom, ki so sprejeti na izobraževanje v RF, se zagotovi mesečna štipendija in bivanje v študentskem domu pod enakimi pogoji kot veljajo za ruske študente. Ruska stran ne krije stroškov prihoda do mesta študija. Kandidat mora pridobiti tudi zdravstveno zavarovanje za čas bivanja v RF. V skladu s pravili ruske migracijske zakonodaje mora kandidat priti na študij najkasneje 20 koledarskih dni pred koncem obdobja veljavnosti njegove vstopne vize. Država pošiljateljica mora poskrbeti za pravočasno vrnitev študenta v domovino po končanem študiju, v primeru kršitve zakonodaje RF, predčasnem zaključku študija, zaradi zdravstvenih razlogov ali smrti.

Info; andreja.kuzman@gov.si

http://moskva.veleposlanistvo.si/

Vir: UL, 14. 2. 2012

(Skupno 25 obiskov, 1 današnjih obiskov)