Po pol leta je čas za inventuro. O dosežkih in porazih, predvsem pa o načrtih za prihodnost, bodo spregovorili na tiskovni konferenci v četrtek, 19. oktobra 2017, ob 11.55 v veliki predavalnici Kemijskega inštituta na Hajdrihovi ulici 19 v Ljubljani.

V četrtek, 19. oktobra, bo minilo točno šest mesecev, odkar so ljubljanske ulice preplavili raziskovalke in raziskovalci, ki so tako opozarjali na nevzdržne razmere v znanosti. Shod za znanost, ki je potekal 19. aprila 2017, se je s tihim mimohodom s ploščadi pred Moderno galerijo do poslopja Državnega zbora, kjer so poslankam in poslancem pustili spominek – paviljon znanosti z najodmevnejšimi dosežki, bržčas vpisal v zgodovino kot najbolj množičen protest ljudi, ki jim je takšno izražanje nestrinjanja načeloma tuje.

Vabljeni!
Za znanost!

Na tiskovni konferenci bodo kot govorci nastopili: dr. Oto Luthar, dr. Gregor Majdič in dr. Boštjan Nedoh.

Šest mesecev je obdobje, ki je lahko dolgo ali kratko. Pol leta v življenju civilne iniciative, kakršna je Organizacijski odbor Shoda za znanost, ki ga sestavljajo predstavniki vseh največjih znanstvenoraziskovalnih inštitutov in vseh štirih univerz pri nas, je bilo izjemno razgibano obdobje. Po koncu pohoda po ljubljanskih ulicah so se podali na »pohod skozi institucije«, prosto po Rudiju Dutschkeju. Najprej so se sestali s predsednikom Državnega zbora, dr. Milanom Brglezom, in predsednico Odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino, dr. Mirjam Bon Klanjšček. Obema so razložili naše videnje razmer in predloge za spremembe, od nujnosti novega resornega Zakona o raziskovalni dejavnosti do povišanja deleža za znanost v državnem proračunu, ki naj znaša 1 odstotek DBP.

Vir: PEI, 18. 10. 2017

(Skupno 21 obiskov, 1 današnjih obiskov)