14. novembra je potekal Zajtrk z novinarji pred dnevom slovenske hrane, 18. novembrom, ko po šolah in vrtcih ter drugih institucijah okušajo Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ). Projekt krepi zavedanje o pomenu in prednostih lokalno pridelane hrane ter oblikovanju zdravih prehranskih navad.

Dogodek je prerasel prvotne okvire in je postal vseslovensko gibanje podpore lokalno pridelani hrani, zdravemu načinu prehranjevanja in skrbi za okolje, v 2022 pa bo že 12. po vrsti.

Zajtrk z novinarji je na kmetiji Lukš pri Ljubljani organizirala Zveza slovenske podeželske mladine (ZSPM), članica medresorske delovne skupine za projekt TSZ.

Pod sloganom 2022 “Zajtrk z mlekom – super dan” bodo otrokom po šolah in vrtcih v Sloveniji postregli z za zajtrk tradicionalnimi živili, sestavljajo ga kruh, maslo, med, mleko in jabolk ali drugo sveže ali suho sadja brez dodanega sladkorja, vse slovenskega porekla. Pobuda je dobrodošla tudi širši javnosti, s svojimi sporočili in namenom naslavlja tudi druge mlade, zato je želja, da bi projekt našel odmev tudi v srednjih šolah kakor tudi pri študentih. Vsako leto se pridruži tudi vrsta drugih posameznikov, institucij, podjetij, gostinskih obratov, turističnih objektov itd., ki s svojimi aktivnostmi podprejo in širijo pomen sporočil TSZ.

Vir in več informacij: Ministrstvo za okolje in prostor, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, MK, 14. 11. 2022

(Skupno 40 obiskov, 1 današnjih obiskov)