Med 1735 prijavami z vsega sveta so po zahtevnem ocenjevalnem postopku za financiranje izbrali 253 projektov. Dva raziskovalca in ena raziskovalka iz Slovenije so med prejemniki uglednih projektov Evropskega raziskovalnega sveta za uveljavljene raziskovalce (angleško ERC Advanced Grant 2021).

Za izjemen uspeh čestitamo trem raziskovalcem: dr. Francu Forstneriču in dr. Maruši Bradač, ki bosta svoj projekt vodila na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani kot gostiteljski ustanovi ter dr. Borutu Klabjanu, ki je za gostiteljsko ustanovo izbral Znanstveno-raziskovalno središče Koper. To je ponovitev uspeha iz leta 2020, ko so bili prav tako med prejemniki ERC projektov za uveljavljene raziskovalce kar trije raziskovalci v Sloveniji.

Dr. Franc Forstnerič je projekt HDPR prijavil na ERC panel za matematiko (PE1), kjer so za financiranje med 64 projekti izbrali le 9 projektov. Med njimi je projekt HDPR – »Holomorphic Partial Differential Relations«.

Dr. Maruša Bradač, ki se je po izjemni karieri v Združenih državah Amerike vrnila v Slovenijo, pa je uspela s prijavo projekta FIRSTLIGHT – »Exploring Cosmic Dawnwith James Webb Space Telescope« na panelu za vesolje (PE9), kjer so med 72 prijavami za financiranje izbrali 11 projektov.

Dr. Borut Klabjan, je projekt OPEN BORDERS – »Cold War Europe Beyond Borders: A Transnational History of Cross Border Practices in the Alps-Adriatic area from World War II to the present« prijavil na ERC panel za zgodovino (SH6), kjer so med 85 prijavami za financiranje izbrali 13 projektov.

Vir in več informacij: MIZŠ, 26. 4. 2022

 

(Skupno 29 obiskov, 1 današnjih obiskov)