Predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso, evropski komisar za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje László Andor, predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy in madžarski predsednik vlade Viktor Orban kot predstavnik predsedujoče države članice so se na tristranskem socialnem vrhu sestali s predstavniki evropskih delavcev in delodajalcev. V razpravah so se osredotočili na vpliv proračunske in fiskalne konsolidacije na delovna mesta in rast ter na upraviteljsko vlogo socialnih partnerjev. V razpravi so sodelovali tudi predsednika vlad in ministra za zaposlovanje Poljske in Danske, ki bosta naslednji predsedujoči državi članici.

Tristranski socialni vrh se bo sestal pred spomladanskim zasedanjem Evropskega sveta, na katerem se pričakuje dogovor o celovitem odzivu na gospodarsko krizo in vzpostavitvi nove strukture upravljanja ter o strukturnih reformah. Predsednik Evropske komisije Barroso je dejal: Spomladansko zasedanje Evropskega sveta bo prineslo spremembe, ki nam bodo pomagale prebroditi krizo ter spodbuditi rast in oživitev gospodarstva, ki bo ustvarilo nova delovna mesta.

Dodal je še: Potrebujemo program za pametno, trajnostno in vključujočo rast z močno socialno razsežnostjo.Strategija Evropa 2020 je tak program. Letni pregled rasti in pakt za evro določata jasne skupne prednostne naloge gospodarske politike. Pri njihovem izvajanju bomo v celoti spoštovali nacionalni socialni dialog, tradicije odnosov med delodajalci in delojemalci ter samostojnost socialnih partnerjev v postopku kolektivnih pogajanj. Zavezujemo se, da bomo mandat tristranskega socialnega dialoga uporabili za doseganje ciljev socialne kohezije iz strategije Evropa 2020: boj proti revščini, izboljšanje znanja in spretnosti ter povečanje zaposlenosti.

Več: Evropska komisija, 24. 3. 2011

(Skupno 19 obiskov, 1 današnjih obiskov)