Dandanes študentje ne želijo brati celotnih knjig. V obdobju digitalne tehnologije je srfanje in skeniranje postalo nekaj vsakdanjega, zato od profesorjev želijo bralni seznam, ki vključuje kratke članke in specifična poglavja, ne pa celotnih knjig, poroča Yojana Sharma o primerih iz Velike Britanije, ki pa se lahko prevedejo tudi na evropski nivo.

Predvsem v izpitnem obdobju se zgodi, da študentje v istem času iščejo študijsko gradivo. Ker so v knjižnjicah na voljo le omejeni izvodi, lahko študent ostane brez literature, če se ne odloči za nakup knjige, še posebno če potrebuje le del knjige za kratek čas. To luknjo so odkrili izdajatelji spletnih knjig, ki zato ponujajo e-dostop knjižnjicam, cena licence zanj pa je odvisna od predvidene uporabe. Vendar je za knjižnjice včasih predrago, saj je obnova licence potrebna vsako leto.

V Veliki Britaniji so prejšnji mesec vzpostavili spletno stran Reference Tree, kjer lahko študentje ceneje kupijo posamezne tekste za določen čas. Tako ciljajo na individualne študente in ne na knjižnjice, saj je za mlade to podobno kot s prenosom posamezne pesmi na iPod. Za študenta je cenovno bolj ugoden nakup poglavja, ki ga rabi le za določen čas, kot pa celotne knjige.

Vir: University World News, 12. 12. 2010

(Skupno 11 obiskov, 1 današnjih obiskov)