Predsednik vlade Borut Pahor se je v sredo, 28. aprila, sestal s predstavniki Študentske organizacije Slovenije. Na srečanju so poskušali zgladiti nesoglasja glede predloga zakona o malem delu, a tudi tokrat niso našli  ustreznih rešitev. Študenti naj bi do petka pripravili amandmaje na zakon ter se s Pahorjem ponovno sestali prihodnji teden. Tedaj bo znana tudi odločitev glede protestov.

Sestanka se je udeležil tudi državni sekretar dr. József Györkös, ki je poudaril: »Razumljivo je, da študenti želijo celostno obravnavo problematike. Ocenjujemo, da je študentsko delo z drugimi deli celostne razprave povezano preko enega atributa, to so pravice, ki izhajajo iz statusa. Prav zaradi tega ne vidim razloga, da bi celostno obravnavo razumeli kot usklajevanje do težko dosegljive popolnosti med sistemsko ločenimi področji, kot sta študijska dejavnost in delo študentov. Javna razprava o spremembi nacionalnega programa za visoko šolstvo teče uspešno tudi po zaslugi študentov, ni pa nobenega razloga, da bi te spremembe zadrževale rešitve, ki jih pristojno ministrstvo ponuja na področju malega dela.«

Na sestanku so se dogovorili tudi, da bodo prihodnji mesec vlada in študentje pripravili nacionalno konferenco, ki bo poskušala osvetliti položaj študentov. Po besedah ministra za delo, družino in socialne zadeve Ivana Svetlika želi vlada doseči, da bi študentsko delo postalo del regularnega trga dela ter da na drugi strani posameznik v delo ne bi bil prisiljen. Ponovno je izpostavil pozitivne rešitve zakona, že danes pa gre v vladno odločanje zakon o upravičenosti iz javnih sredstev, ki bo na novo urejal državne štipendije.

 

Vir MVZT

(Skupno 13 obiskov, 1 današnjih obiskov)