Ob svetovnem dnevu knjige, ki se obeležuje 23. aprila, Študentska organizacija Univerze na Primorskem (ŠOUP) že osmo leto zapored pripravlja Študentski knjižni festival »Spirala«. Knjižni festival bo potekal celoten prihajajoči teden in bo obsegal različne aktivnosti vezane na knjigo in bralno kulturo.  

V letošnjem letu bodo študentje z vzajemno promocijo povezali vse ponudnike pisane besede v Kopru, ki ob svetovnem dnevu knjige ponujajo različne ugodnosti in aktivnosti. V raznih gostinskih obratih po Kopru bodo vzpostavljene še »Bralnice na prostem«, kjer bo ob osvežilni pijači možno s prebiranjem brezplačnih knjig, revij in časopisov osvežiti tudi brano besedo.  

Poleg naštetega bo na ŠOUP-u locirana tudi izmenjevalnica odrabljene študijske in poljubne literature. Z izmenjavo bodo tako obiskovalci postali del krogotoka knjig, ki ga vzpodbuja projekt. Sočasno si bodo obiskovalci lahko s pomočjo kaligrafinje vsak dan med 10. in 11. uro izdelali personalizirana knjižna kazala, ki jih je možno tudi naročiti preko elektronskega naslova   

Petdnevni festival bodo v ponedeljek, 22. aprila ob 19. uri otvorili z osrednjim dogodkom, in sicer predstavitvijo knjige Jugoslavija, moja deželaznanega slovenskega filmskega in televizijskega režiserja ter scenarista, pisatelja, pesnika in kolumnista Gorana Vojnoviča. V sredo, 24. aprila, bo ob 17. uri potekala še predstavitev knjige Lucije Čok, HIC ET NUNC AUDE, monografije o ustanovitvi Univerze na Primorskem, ki je prvi celovit prikaz nastajanja le-te. Obe predstavitvi bosta potekali na sedežu študentske organizacije v Kopru.  

Letošnje aktivnosti za najmlajše se bodo zvrstile pred Univerzitetnim izobraževalnim centrom (UNIC) na Gortanovem trgu 15 v Kopru, kjer bodo potekale otroške likovne delavnice. UNIC bo v četrtek, 25. aprila ob 17. uri gostil tudi predstavitev z naslovom »E-knjige«, katero bo vodil Rok Grča iz Študentske založbe. Predstavil bo knjižni sistem BIBLOS, platformo za prodajo in izposojo e–knjig, saj se e-knjiga vedno bolj uveljavlja kot mladim in študentom dostopnejše gradivo.   V tednu knjige bodo vsem študentom Univerze na Primorskem omogočili tudi ogled predstav, ki so povezane s knjigo. V torek bo v Art kinu Odeon v Izoli organiziran ogled filma Služkinje, v četrtek pa bo študentom omogočen subvencioniran ogled dramaturške predstave Indigo v koprskem gledališču.     

Podroben program projekta SPIRALA 2013

Vir: UP PEF, 17. 4. 2013

(Skupno 33 obiskov, 1 današnjih obiskov)