Razvoj informacijske in komunikacijske tehnologije (IKT) prispeva h gospodarski rasti EU in odgovarja na izzive, ki jih prinaša staranje prebivalstva.

»Evropski državljani in evropska podjetja morajo biti v središču digitalne revolucije, da se kar najbolje izkoristi potencial informacijskih in komunikacijskih tehnologij, s čimer se spodbudijo ustvarjanje delovnih mest, trajnostni razvoj in socialna vključenost,« opozarja podpredsednica Evropske komisije Neelie Kroes, pristojna za digitalno agendo. Digitalna agenda, petletni načrt za telekomunikacijski sektor v okviru strategije Evropa 2020, je tudi prva od sedmih glavnih pobud strategije.

Za uporabo digitalnih storitev pa moramo biti digitalno pismeni. Tu Evropo čaka še nekaj dela, saj približno 30 odstotkov evropskih prebivalcev še nikoli ni uporabilo interneta, pri starejših pa je delež še veliko večji. Leta 2010 sta v Sloveniji redno uporabljala internet le dva od stotih starejših in kar 90 odstotkov prebivalcev Slovenije, starejših od 65 let, še nikoli ni uporabilo računalnika. Dostop do širokopasovnega interneta ima 68 odstotkov slovenskih gospodinjstev, pokritost v gospodarstvu pa je 97-odstotna. Podobno je na ravni EU. Dostop do interneta in digitalna pismenost sta pomembna zato, ker omogočata dejavno udeležbo v digitalni dobi, v kateri se vse večji del naših dejavnosti odvija na spletu (trgovina, javne, socialne in zdravstvene storitve, učenje ter politika).

Tudi zato je podpredsednica Evropske komisije Neelie Kroes častna pokroviteljica Projekta Simbioza@, ki je lansko jesen prek učenja uporabe računalnika in interneta prvič povezal mlade in starejše po vsej Sloveniji. V petih dneh je 2.413 mladih skoraj šest tisoč starejšim pokazalo prednosti spleta, kot so spletno nakupovanje, iskanje voznih redov in prejemanje fotografij vnukov preko elektronske pošte. Podobno bo tudi letos. »Simbioz@ je dokazala, da mlajše generacije cenijo modrost, izkušnje in znanje starejših, a da tudi mladi včasih znajo kaj novega in koristnega naučiti babice in dedke,« pravi Tanja Mozetič, vodja projekta Simbioz@ 2012.

Na www.simbioza.eu izveste, kje v vaši bližini so brezplačne delavnice in kako se prijavite, informacije pa dobite tudi na telefonski številki 051 600 340. Ostanite v stiku!

Vir: SIO, 23. 5. 2012 in EUexpres

(Skupno 18 obiskov, 1 današnjih obiskov)