Fakulteta za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani (UL FMF) in podjetje Halcom sta že tretje leto podelila nagrade natečaja »Študentska Halcomijada«, ki povezuje akademsko in poslovno sfero. Letos se je k sodelovanju priključilo več študentov s svojimi študijskimi nalogami iz področja fizike, komisija UL FMF pa je v petek 14. januarja za najboljše tri razglasila Jureta Varleca, Ambroža Kregarja in Denisa Brojana.

Halcom in UL FMF si na tak način prizadeva spodbuditi študente k uveljavljanju v vse bolj konkurenčnem gospodarstvu. Za strokovnost naloge in sposobnost jasne artikulacije znanja ter rezultatov komisiji in navzočim, so najboljši trije prejeli nagrade v skupni vrednosti 2.000€.

Več o zmagovalnih nalogah:

Jure Varlec: GIBANJE NERAZTEGLJIVE VRVICE – DISKRETIZACIJA ENAČB GIBANJA IN PRIBLIŽEK RAZTEGLJIVE VRVICE
Jure Varlec je absolvent fizike. V nalogi je odgovarjal na vprašanje, kako je najbolje zapisati enačbe gibanja za vrvico glede na različne zahteve simulacije.

Ambrož Kregar: STOHASTIČNO VZBUJANJE GUGALNICE
Ambrož Kregar je študent 4. letnika fizike. Študent je v nalogi skušal ugotoviti, če lahko z naključnimi premiki težišča gugalnice v navpični smeri ojačujemo nihanje gugalnice. Rezultat raziskovanja je pozitiven, vzbujanje je torej možno.

Denis Brojan: ELEKTRIČNO POLJE NAELEKTRENIH KRHLJEV KROGELNE LUPINE
Denis Brojan je absolvent fizike. V nalogi je računal električno polje v okolici krogle, razrezane na šest krhljev, izmenično povezanih z napetostnim virom.

Več UL, 27. 1. 2011

(Skupno 46 obiskov, 1 današnjih obiskov)