Pred evropskim tednom duševnega zdravja, ki ga obeležujemo od 22. in 28. maja, je UNICEF Slovenija na dogodku z imenom #kakosepočutiš, spodbujal pogovor o duševnem zdravju, ki se lahko začne že s preprostim vprašanjem, kako se počutiš. Prav vsako od čustev ima svoj namen, zato je pomembno, da jih prepoznamo in si jih dovolimo funkcionalno izraziti.

Ueleženci dogodka so lahko spoznali različna čustvena stanja ter načine in vedenja, s katerimi čustva izražamo in reguliramo.

Po raziskavi UNICEF-a Slovenija iz leta 2021 skoraj polovica otrok v Sloveniji ocenjuje svoje duševno zdravje kot srednje dobro ali slabo, večina otrok pa rešuje svoje stiske sama oz. se o tem ne pogovarja z odraslo osebo. To je še bolj zaskrbljujoče, če vemo, da duševne motnje prizadenejo vsakega sedmega otroka po svetu, polovica vseh duševnih motenj pa razvije do 15. leta, tri četrtine pa do 25. leta starosti.

Umetnost, kot so glasba, likovno izražanje in ples – so tehnike sproščanja in orodja, ki nam lahko pomagajo vzdrževati dobro duševno zdravje oz. pri nas vzbujajo različna čustva in so nam lahko v pomoč, ko smo v stiski.

Iz organizacije so pred tednom duševnega zdravja sporočili še, da je normalno tudi, če se ne počutimo “ok”. Različne stiske in stresne položaje doživljamo vsi; pomembno je, da stiske prepoznamo in nanje ustrezno odreagiramo čim prej.

Nasvete za boljše duševno zdravje in kontakte za pomoč v stiski je mogoče najti na spletni strani projekta Kako se počutiš.

Vir in već informacij: UNICEF Slovenija, 17. 5. 2023

(Skupno 40 obiskov, 1 današnjih obiskov)