20. novembra obeležujemo UNICEF-ov svetovni dan otrok, ki pri nas poteka v znamenju duševnega zdravja. Otroci in odrasli iz vse Slovenije odpirajo pogovore o čustvih, s katerimi si prizadevajo destigmatizirati duševno zdravje, in pozivajo k iskanju pomoči v stiski. UNICEF Slovenija kliče k sistemskim rešitvam na področju duševnega zdravja.

UNICEF Slovenija s kampanjo Kako se počutiš in projektom P-Odporni mladi odgovarja na zaskrbljujoče ugotovitve raziskave – samoocene duševnega zdravja 400 otrok in mladih, starih med 10 in 18 let, iz vse Slovenije – ki jo je organizacija izvedla junija letos.Otroci in mladi na družbenih omrežjih s ključnikom #kakosepočutiš odpirajo pogovor o čustvih, odrasle pozivajo, da jim prisluhnejo, vrstnike pa, da poiščejo pomoč v stiski.

UNICEF-a Slovenija je že pred časom opozoril, da velik problem predstavljajo nedopustno dolge čakalne dobe, omejen in neenakomeren dostop do storitev, kot tudi nepovezanost sistema psihosocialne pomoči in duševnega zdravja. Zato si v organizaciji med drugim prizadevajo krepiti dostop in odzivnost sistema prek naslavljanja sistemskih vrzeli. Pri tem so župane UNICEF-ovih otrokom prijaznih mest pozvali, da v lokalnem okolju odprejo polje pogovora o duševnem zdravju, pomagajo rušiti stigme in normalizirati pogovor, pregledajo obstoječe resurse in podporne storitve ter jih povežejo v sistem obravnave duševnega zdrava otrok in mladih, pa tudi, da razmislijo o dodatnih aktivnostih, ki jih lahko sprejme občinska uprava za naslavljanje sistemskih vrzeli na tem področju.

Vir in več informacij: UNICEF Slovenija, 19. 11. 2021

(Skupno 176 obiskov, 1 današnjih obiskov)