Univerza v Ljubljani se je že šesto leto zapored uvrstila med 500 najboljših univerz na svetu po ARWU (Academic Ranking of World Universities) oziroma t.i. Šanghajski lestvici. Prav tako zaseda odlično 106. mesto na lestvici Webometrics v svetovnem merilu oziroma 29. v Evropi in je na obeh lestvicah je uvrščena kot prva v državi. V svetovnem merilu zaseda na lestvici Webometrics Univerza v Mariboru 572. mesto, Univerza na Primorskem 1640. in Univerza v Novi Gorici  3185. mesto.

Rektor UL, prof. dr. Stane Pejovnik: “Ta dosežek je potrditev kakovostnega dela vseh članov naše univerzitetne skupnosti in obenem uspeh slovenske države, ki se preko Univerze v Ljubljani uvršča med akademsko in raziskovalno najbolj razvite države na svetu”.

Univerza v Ljubljani si v zadnjih letih močno prizadeva stopnjevati doseženo raven kakovosti in je temu cilju podredila številne strateške in razvojne načrte, vključno z uvedbo novih študijskih programov in drugih posodobitev načina delovanja ter izgradnje podpornega okolja za študente, učitelje in raziskovalce. Zato iskreno upamo, da bo tudi Vlada RS prepoznala pomen in prizadevanja slovenskih univerz ter odslej iskala nove proračunske rešitve v dialogu z nami.

Lestvica ARWU je najbolj uveljavljena in tudi najbolj vplivna mednarodna lestvica kakovosti univerz, ki med drugim upošteva kazalnike na področju SCI citiranosti raziskovalnih del, število objav člankov v eminentnih revijah Nature in Science ter število zaposlenih ali alumnov, ki so prejeli Nobelovo nagrado ali nagrado Fields Medal.

Lestvica Webometrics ocenjuje kakovost spletne pojavnosti univerz v smislu dostopnosti in digitalnih znanstvenih ter strokovnih publikacij, dostopa do baz znanja ter drugih spletnih aktivnosti, ki kažejo na ustvarjanje in diseminacijo kakovostnih znanj.

Več informacij:

http://www.shanghairanking.com/ARWU2012.html
http://www.webometrics.info/top500_europe.asp
http://www.webometrics.info/top12000.asp?offset=100
http://www.webometrics.info/rank_by_country.asp?country=si

Vir: UL, 17. 8. 2012 

(Skupno 18 obiskov, 1 današnjih obiskov)