Na spletni strani Univerze na Primorskem je obljaveljno vabilo na odprtje razstave Med samostanskimi zidovi – med preteklostjo in prihodnostjo, ki bo v petek 4. februarja 2011 ob 15. uri v avli palače Armerija Univerze na Primorskem na Titovem trgu 4 v Kopru.
Z vami bodo avtorji:
Erik Stojanović Kocjančič, Brigita Strmšek, Mitja Čalija in Boštjan Bugarič
ter pokrovitelji razstave:
Splošna plovba Piran, Univerza na Primorskem (UP), UP Znanstveno-raziskovalno središče ter Društvo arhitektov Obale.
Izhodišče razstave je servitski samostan v Kopru, ustanovljen 1453. Po 350 letih delovanja kot samostan s karitativno funkcijom je postal v 19. stoletju javna bolnišnica, po letu 1945 pa pokrajinska porodnišnica. Leta 1996 je bila porodnišnica preseljena na novo lokacijo, samostanski kompleks pa zapuščen in je začel vidno propadati. Univerza na Primorskem je v zadnjih letih uvajala začasne rabe
(izobraževalni seminar, razstava, performans), ki so širši javnosti predstavile potencial prostorske dominante mestnega jedra. Upravljalec Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo ter Univerza na Primorskem dejavno pripravljata obnovo objekta.
 
Izbor realizacij slovenskih avtorjev zajema projekte, ki na drugačen, sodoben način rešujejo prenovo kulturne dediščine. Arhitekt Matija Suhadolc je pri projektu prenove samostana Sv.Ane v Kopru poudaril stik starega in novega s premišljenim izborom materialov in obdelav. Projekt prenove Minoritskega samostana v Mariboru avtorjev Kobe in Žnidaršič je bil osredotočen na umestitev lutkovnega gledališča v kompleks samostana. Avtorja ustvarjata dialog med starim in novim z umestitvijo velike dvorane v atrij samostana in njeno navezavo na novi letni avditorij. Maruša Zorec in Martina Tepina s sodelavci so Odprti oltar na Brezjah naslonili na Zidove Jožeta Plečnika in parku pred cerkvijo namenili intimnemu doživljanju romarskega kraja. 
  
Več Univerza na Primorskem, 1. 2. 2011
(Skupno 24 obiskov, 1 današnjih obiskov)