Na spletni strani Urada RS za mladino je obljavljeno končno poročilo (pdf) o rezultatih nacionalne raziskave “Mladine 2011”, ki sta jo po naročilu urada v okviru priprav na oblikovanje Nacionalnega programa za mlade opravila Filozofska fakulteta Univerze v Mariboru ter Interstat.

Raziskava Mladina 201 je potekala pod vodstvom prof. Mirana Lavriča s Filozofske fakultete Univerze v Mariboru in je vključevala številne vidike življenja mladih, starih med 15 in 29 letom; od medgeneracijskega sodelovanja, izobraževanja in usposabljanja, zaposlovanja in podjetništva, politične participacije, prostovoljnih dejavnosti, kulture in prostega časa, zdravja, ekonomskega položaja in stanovanjskih razmer, globalizacije in mobilnosti, do vrednot in vizij prihodnosti mladih. Ugotovitve raziskave med drugim kažejo, da mladi v Sloveniji vedno težje prihajajo do redne zaposlitve in samostojnega gospodinjstva ter se posledično težje odločajo za lastno družino.

Raziskovalci ugotavljajo, da se je število mladih v Sloveniji v primerjavi z letom 2000 zmanjšalo za 11 %, v naslednjem desetletju pa lahko pričakujemo kar 20 odstotni upad. Takšne demografske spremembe pomenijo, da je pomen celovite družbene vključenosti mladih večji kot kadarkoli prej. V tej zvezi je posebej zaskrbljujoče, da so po podatkih raziskave Mladina 2010, ključni potenciali mladih danes družbeno aktivirani manj, kot kadarkoli v zgodovini samostojne države, pri čemer se je velik premik zgodil prav v zadnjem desetletju.

Več URSM, 13.jan.2011

Rezultate Mladina 2010 so predstavili tudi na Ministrstvu za šolstvo in šport na novinarski konferenci dne 17. januarja 2011. Vir in gradiva: MŠŠ, 17. 1. 2011

(Skupno 109 obiskov, 1 današnjih obiskov)