Dijaka 3. letnika Gimnazije Nova Gorica Tilen Komel in Jure Fabjan sta v sodelovanju z Laboratorijem za raziskave v okolju Univerze v Novi Gorici in Raziskovalne enote Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica pripravljala raziskovalno projektno nalogo o fotorazgradnji neonikotinoidnih insekticidov.
Eksperimentalno delo sta dijaka opravljala pod mentorstvom Romine Žabar v Laboratoriju za raziskave v okolju ter pod mentorstvom dr. Mojce Bavcon Kralj na Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica.
Projektno nalogo, ki sta jo dijaka napisala v angleškem jeziku v obliki znanstvenega članka, smo v mesecu januarju poslali na Projektno olimpijado, v Houstonu, Teksas, ZDA (ang. I-SWEEEP International Sustainable World Energy, Engineering, Environment Project Olympiad) in se uvrstili v finale, kot edini predstavniki Slovenije. Na olimpijadi, ki je potekala med 4. in 9. majem 2011 pa smo dosegli velik uspeh, saj smo prejeli eno izmed srebrnih medalj v kategoriji Okolje in tako Slovenijo popeljala v sam vrh najboljših raziskovalnih projektov.

Več informacij o olimpijadi: http://www.isweeep.org/

Celoten projekt so finančno podprli Univerza v Novi Gorici, Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica in Javni sklad Republike Slovenije za razvoj kadrov in štipendije.

Vir: UNG, 12. 5. 2011

 

(Skupno 29 obiskov, 1 današnjih obiskov)