13. strokovna konferenca Računalniška obdelava slik in njena uporaba v Sloveniji 2018 (ROSUS 2018) je potekala v četrtek, 22. marca 2018, na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru. Namen konference je povezovati strokovnjake in raziskovalce s področij digitalne obdelave slik in računalniškega vida z uporabniki tega znanja, pri čemer uporabniki prihajajo iz raznovrstnih industrijskih okolij, biomedicine, športa, zabavništva in sorodnih področij.

Konference ROSUS 2018, ki jo vsako leto organizira Inštitut za računalništvo, se je udeležilo okrog 60 udeležencev iz akademskega in industrijskega okolja ter študentov. Po pozdravnem govoru red. prof. dr. Marjana Mernika, prodekana za raziskovalno dejavnost na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru, se je zvrstilo 13 predavanj, organiziranih v dopoldansko in demonstracijsko sekcijo.

V dopoldanski sekciji so v okviru dveh vabljenih predavanj udeleženci spremljali zgodbo o uspehu mladega slovenskega podjetja Reveel, ki je z lastno rešitvijo za preiskovanje ogromnih slikovnih podatkovnih zbirk uspešno prodrlo na zahteven ameriški trg, v drugem vabljenem predavanju pa so se srečali z aktualnim področjem izdelave in 3D tiskanjem pacientu prilagojenih modelov človeškega organa. Preostali prispevki v tej sekciji so potrdili, da avtomatska obdelava v industriji lahko zaradi svoje natančnosti in hitrosti prinaša velike ekonomske koristi, hkrati pa nakazali, da aplikacije računalniške obdelave slik nudijo nove priložnosti za uveljavitev na trgu visokih tehnologij. Slednje so udeleženci konference videli na primeru več industrijskih aplikacij, in sicer od avtomatizirane vizualne kontrole magnetov, naprednih postopkov anonimiziranja oseb v zajetem slikovnem materialu, do sistema za avtomatsko preizkušanje uporabniškega vmesnika vgrajene naprave ter aplikacije za prepoznavo tekačev na fotografijah.

Več si lahko preberete tukaj.

 

(Skupno 19 obiskov, 1 današnjih obiskov)