Na 3. mednarodnem sejmu sodobnega zdravstva Medical, ki je bil od 17. do 19. aprila v Gornji Radgoni, je posebno priznanje za celovito predstavitev novih tehnologij in inovacij prejel Direktorat za znanost Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Organizator predstavitve je bil Janez Škrlec, član Sveta za znanost in tehnologijo Republike Slovenije. Priznanje za predstavitev inovacij in novih tehnologij na področju bionike in medicinskih tehnologij pa je Janez Škrlec prejel tudi kot samostojni podjetnik skupaj s partnerji.


Na razstavnem prostoru so bili predstavljeni različni implantabilni dinamični vsadki. Predstavljene tehnologije se posredno uporabljajo za zdravljenje, lajšanje bolezenskih stanj, diagnostiko, medicinski monitoring, spremljanje reakcij pri uporabi zdravil, ciljno doziranje zdravilnih učinkovin, analizo telesnih tekočin, zajemanje pomembnih medicinskih podatkov, prenos telemetričnih in biometričnih podatkov.

Na ogled je bil tudi nadgrajen bionski človek-lutka, ki je namenjena bodočim inženirjem bionike. Idejni vodja tega projekta je Janez Škrlec. V projektu sodelujejo podjetje INTRI, d. o. o., Višja strokovna šola ŠC Ptuj ter Visoka strokovna šola za bioniko na Ptuju. Tehnično podporo razvoju projekta nudijo različne fakultete in inštituti. Bionskega človeka-lutko bodo namenili izobraževalnemu procesu.  Postavili pa ga bodo tudi v virtualno okolje. Zdajšnja izvedba bionskega človeka-lutke vsebuje vse v svetu aktualne vsadke, senzorje, aktuatorje, komunikatorje, bionsko ročno in nožno protezo ter druge sisteme.

Sejemska predstavitev novih tehnologij in inovacij je bila lep prikaz dosežkov, ki jih je obrodilo odlično sodelovanje med javnimi raziskovalnimi zavodi, fakultetami in gospodarstvom. Na predstavitvi so sodelovali: Institut Jožef Stefan, Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, FERI Univerze v Mariboru, Kemijski inštitut v Ljubljani, Nacionalni inštitut za biologijo v Ljubljani, Center odličnosti – Nanocenter in Center odličnosti NAMASTE, Slovensko inovacijsko stičišče, Evropsko gospodarsko interesno združenje (SIS EGIZ), Center za prenos tehnologij in inovacij na Institutu Jožef Stefan (CTT), Višja strokovna šola ŠC Ptuj in Visoka strokovna šola za bioniko na Ptuju, MyCol d. o. o., BUCIK d. o. o, EUREL d. o. o., Dobre rešitve, d. o. o., ROTO d. o. o., Saving, d. o. o., SkyLabs d. o. o., INTRI d. o. o., INEA, d. o. o., Makro Team d. o. o., NANOTUL d. o. o., EKOSEN d. o. o., CosyLab, d. o. o. in drugi.

Vir: MIZŠ, 23. 4. 2018

(Skupno 24 obiskov, 1 današnjih obiskov)