Ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec in predsednik Republike Slovenije Borut Pahor sta danes v Predsedniški palači sprejela najboljše slovenske športnice in športnike v letu 2021.

Slovenski športniki so letos, na Olimpijskih igrah v Tokiu, osvojili pet odličij, še dve na paralimpijskih igrah, 10 odličij so osvojili na svetovnih prvenstvih ter dosegali številne odlične dosežke tudi na drugih mednarodnih tekmovanjih.

Leto 2021 je bilo uspešno tudi na področju športne politike. Slovenija, ki v drugi polovici leta predseduje EU, je na področju športa dosegla zgodovinski mejnik. Evropski ministri in ministrice, pristojni za šport, so konec novembra sprejeli  Resolucijo o Evropskem modelu športa.

Slovenija je v času predsedovanja Svetu EU vzpodbudila tudi razpravo o dvojni karieri za športnike, ki je tudi v okviru delovnega načrta EU za šport za obdobje 2021–2024 ena od ključnih tem in prednostno področje EU za varovanje integritete in vrednot v športu. V prihodnje si bomo v Sloveniji še naprej prizadevali najti boljše rešitve za opolnomočenje športnikov ne samo v času športnikove kariere, ampak tudi ob prehodu na trg delovne sile po koncu športne kariere.

Da bi spodbudili čim več državljank in državljanov vseh generacij k športnemu udejstvovanju, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport skrbi tudi za ustrezno športno infrastrukturo. Tako smo konec aprila letos objavili Javni razpis za sofinanciranje investicij v rekonstrukcije športnih bazenov ter posodobitve ali vzpostavitve novih zunanjih športnih površin v letu 2021.

Ministrstvo je februarja letos objavilo tudi javni razpis za sofinanciranje investicij v predšolsko in šolsko infrastrukturo v letih 2021 do 2024 na katerega so občine lahko prijavile tudi investicije v športne dvorane, v kolikor so namenjene tudi šolam.

Vlada Republike Slovenije je januarja letos dala Mestni občini Maribor tudi soglasje za vložitev kandidature za organizacijo Poletnega olimpijskega festivala evropske mladine (POFEM – EYOF), ki bo od 22. do 30. julija 2023 v Mariboru. Ob tem je sklenila, da bo sofinancirala  investicijo »Rekonstrukcija, sanacija in dozidava Dvorane Tabor« Mestne občine Maribor.

Še letos pa je predviden zaključek projekta »Investicije v Nordijski center Planica 2021«.

Vlada Republike Slovenije je v letu 2021 povišala tudi vrednost nagrad za prejemnike odličij na olimpijskih in paraolimpijskih igrah.

Vir in več informacij: MIZŠ, 14. 12. 2021

(Skupno 25 obiskov, 1 današnjih obiskov)