V šolskem letu 2022/2023 bo aktivno državljanstvo obvezni vsebinski sklop v gimnazijskih programih in programih srednjega strokovnega ter poklicnega izobraževanja v okviru kategorije Druge oblike vzgojno-izobraževalnega dela, za katere je značilno, da se za razliko od pouka predmetov, v veliki meri izvajajo kot aktivnosti, avtentične naloge in v povezavi z okoljem. Vsebinski sklop je zasnovan interdisciplinarno, v njem se prepletajo in povezujejo spoznanja različnih znanstvenih disciplin.

V ta namen so na Zavodu RS za šolstvo zasnovali 24-urno usposabljanje za učitelje za načrtovanje in izvajanje aktivnega državljanstva v srednjih šolah, na katerega se je prijavilo 200 učiteljic in učiteljev iz gimnazij, srednjih strokovnih in srednjih poklicnih šol.

V Založbi Zavoda RS za šolstvo so izdali tudi monografijo Aktivno državljanstvo v srednji šoli: Posameznik, skupnost, država, svet, ki je namenjena vsebinski oziroma teoretični podpori učiteljem, ki bodo v srednji šoli poučevali obvezni vsebinski sklop aktivno državljanstvo, pa tudi vsem, ki jih zanimajo razmisleki o sodobni demokratični družbi ter vprašanja, povezana z njimi.

Priročnik Aktivno državljanstvo v srednji šoli je namenjen učiteljicam in učiteljem kot podpora načrtovanju, organizaciji in izvajanju istoimenskega obveznega vsebinskega sklopa oziroma pouka v srednješolskih programih.

Vir in več informacij: ZRSŠ, 5. 5. 2022

(Skupno 66 obiskov, 1 današnjih obiskov)