Dijaška organizacija Slovenije, Mladinski svet Slovenije, Študentska organizacija Slovenije in Zveza društev upokojencev Slovenije so v torek, 23.1. 2018, ustanovile koordinacijski odbor Medgeneracijske koalicije Slovenije (MeKoS).  Predsednik koordinacijskega odbora je postal Tin Kampl.

 

Decembra 2017 so Dijaška organizacija Slovenije, Mladinski svet Slovenije, Študentska organizacija Slovenije in Zveza društev upokojencev Slovenije podpisale Dogovor o medgeneracijskem sodelovanju, s katerim so se med drugim zavezale, da bodo s skupnimi močmi oblikovale predloge za zmanjševanje socialne neenakosti v družbi ter za zagotavljanje socialne in dohodkovne varnosti v vseh življenjskih obdobjih, se zavzemale za aktivno vključevanje mladih in starejših v ekonomsko, družbeno ter politično življenje in za aktiven prenos znanj in izkušenj med generacijami.

Koordinacijski odbor MeKoS šteje 8 članov:

–          Predstavnika Dijaške organizacije Slovenije: Žiga Stopinšek, Nomi Hrast

–          Predstavnika Mladinskega sveta Slovenije: Tin KamplTibor Vöröš

–          Predstavnika Študentske organizacije Slovenije: Aleksandar Spremo, Jaka Triler

–          Predstavnika Zveze društev upokojencev Slovenije: Janez Sušnik, Silva Koželj

Koordinacijski odbor je na svoji konstitutivni seji potrdil ime Medgeneracijska koalicija Slovenije in za predsednika MeKoS za obdobje 6 mesecih imenoval predsednika Mladinskega sveta Slovenije Tina Kampla.

Koordinacijski odbor je v nadaljevanju določil 4 področja, na katera se bo v naslednji 6 mesecih osredotočilo delovanje MeKoS-a: trg dela, izobraževanje, stanovanjska problematika in volilna zakonodaja. Med prioritetne vsebine svojega dela so uvrstili boj proti prekarizaciji, vseživljenjsko učenje, medgeneracijski prenos znanj v podjetju in družbi, zagotavljanje večjega fonda neprofitnih stanovanj, uvedbo državljanske vzgoje v srednje šole in razpravo o spremembi volilne zakonodaje v smeri večjega vpliva posameznika na izvoljene kandidate.

V nadaljevanju bo koordinacijski odbor pripravil predlog konkretnih ukrepov za spremembe v družbi, ki  jih bo MeKoS predstavili političnim odločevalcem in javnosti.

Predsednik Medgeneracijske koalicije Slovenije Tin Kampl je ob zaključku današnje seje povedal: ”Vesel in ponosen sem, da so me vse štiri organizacije soglasno imenovale za predsednika Medgeneracijske koalicije Slovenije, za katero lahko trdim, da je najmočnejša civilnodružbena koalicija v Sloveniji v tem trenutku. Organizacije, ki zastopamo različne generacije smo se odločile za proaktiven pristop, s katerim želimo prispevati družbi in njenemu razvoju in s tem izboljšati položaj vseh generacij.”

Za več informacij se obrnite na 

Vir: MSS, 23. 1. 2018

(Skupno 28 obiskov, 1 današnjih obiskov)