Na spletni strani Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (SVIZ) je zapisano, da je SVIZ pretekli teden na ministrico za izobraževanje, znanost in šport dr. Majo Makovec Brenčič naslovil pismo glede (že tretje) odložitve začetka uvajanja poučevanja prvega tujega jezika v 1. razredu (kot neobveznega izbirnega predmeta) in uvajanja poučevanja prvega tujega jezika (kot obveznega predmeta) v 2. razredu. V obrazložitvi spremembe omenjenega zakona je kot razlog za vnovično prestavitev začetka uvajanja prvega tujega jezika v 1. in 2. razred navedena racionalnejša poraba javnih sredstev.

SVIZ še navaja, da je bil predlog spremembe Zakona o osnovni šoli zgolj objavljen na portalu e-demokracijaga in ga ni prejel v mnenje, vendar so ocenili kot pomembno in potrebno, da ministrico seznanij s svojim stališčem:

“Predlagani noveli kategorično nasprotujemo, saj smo prepričani, da gre še za enega od nepremišljenih in zgrešenih varčevalnih ukrepov na področju vzgoje in izobraževanja. Gre za varčevalni ukrep, ki bo neposredno prizadel otroke. Država, ki namreč v javni šoli varčuje pri splošnem, vsem enako dostopnem znanju tujih jezikov, v samem izhodišču povečuje razliko med otroki glede na socialno-ekonomski položaj družin, iz katerih šolarji prihajajo. Premožnejši starši svojim otrokom lahko zagotovijo plačljive tečaje tujih jezikov, otroci iz socialno šibkih družin pa so v celoti odvisni od znanja, ki jim ga prek javnega izobraževalnega sistema zagotavlja država. V SVIZ smo že s peticijo »Za ohranitev kakovostnega javnega izobraževanja in odličnosti raziskovalnega dela«, ki jo je v začetku letošnjega leta podpisalo kar 39.236 državljank in državljanov, opozorili, da gre za povsem zgrešeno politiko varčevanja in temeljno nerazumevanje pomena izobraževanja za gospodarsko rast in stabilno prihodnost. Ključna perspektiva za Slovenijo je lahko le nadpovprečno izobraženo in usposobljeno prebivalstvo, pri čemer ni nikakršnega dvoma, da predstavlja kakovostno znanje tujih jezikov, ki jih obvlada čim širši del prebivalstva, pomemben, celo nenadomestljiv del te potencialne prednosti. Z varčevanjem, namesto s poudarjenim vlaganjem v znanje, neposredno zmanjšujemo možnosti mladih, da bi se lahko enakovredno potegovali za kakovostna delovna mesta.

Vlaganje v izobraževanje pomeni investicijo v našo skupno, boljšo prihodnost. To moramo imeti nenehno v uvidu, in sicer tudi tako, da sprejemamo ustrezne odločitve in si postavljamo prave prioritete.”

SVIZ je ministrico pozval, da predlog spremembe Zakona o osnovni šoli umakne.

Vir: SVIZ, 1. 6. 2015

(Skupno 10 obiskov, 1 današnjih obiskov)