Ob mednarodnem letu kemije je bila 9. februarja v Ljubljani otvoritvena slovesnost, na kateri je bil slavnostni govornik predsednik RS dr. Danilo Türk. Prireditve se je udeležil tudi minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič. Za eksperimentalni vstop v mednarodno leto kemije je na prireditvi poskrbel prof. dr. Ivan Leban s Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani.
 
Mednarodno leto kemije sovpada s stoto obletnico Nobelove nagrade za kemijo znanstvenici Marie Curie. V Sloveniji pa letos mineva 60 let od ustanovitve Slovenskega kemijskega društva. Namen letošnjega leta kemije je približevanje te znanosti vsem ljudem, je na prireditvi dejal predsednik Slovenskega kemijskega društva Venčeslav Kaučič. Predsednik države dr. Danilo Türk pa je izpostavil pomen kemijske industrije ter opozoril na odgovornost kemikov pri varovanju okolja.
 
Na t. i. »zeleno kemijo« je opozorila pred dnevi na uvodni slovesnosti ob razglasitvi leta 2011 za leto kemije v Parizu tudi Irina Bokova, direktorica sklada za izobraževanje, znanost in kulturo pri UNESCO. Dejala je, da si Združeni narodi želijo ugotoviti, kako lahko »zelena kemija« pozitivno prispeva k razpravi o podnebnih spremembah in varstvu okolja.
 
Ob mednarodnem letu kemije bo v Sloveniji vrsta dogodkov in prireditev. Slovenski kemiki in kemičarke pa želijo sodržavljanom, ki se s kemijo poklicno ne ukvarjajo kemijske dogodivščine, ki bodo čim bolj temeljito spremenile in nadgradile njihovo znanje in jih usposobile za pametne uporabnike (potrošnike), kot so zapisali na spletni strani Mednarodnega leta kemije v Sloveniji.

 

Vir: MVZT, 10. 2. 2011

(Skupno 18 obiskov, 1 današnjih obiskov)