Najnovejša številka novičnika Cedefop prinaša članke, predstavitev dogodkov in posnetek intervjuja s  Pedrom Morenom da Fonseco, evropskim strokovnjakom za vseživljenjsko karierno orientacijo, ki je na zaključni konferenci v Talinu govoril o vlogi IKT v vseživljenjski orientaciji.

Drugi evropski teden poklicnih veščin (24.–28. november) je ocenjen kot uspešnejši od prvega, saj je dosegel več kot milijon ljudi na več kot 1500 dogodkih v 45 državah. Iniciativa Evropske komisije je združila šole, agencije, nacionalne in regijske odločevalce, ki so od prvega septembra do konca leta na tak ali drugače način obeležili poklicne veščine. Tretji teden poklicnih spretnosti bo v okviru avstrijskega predsedovanja Svetu EU na Dunaju med 5. in 9. septembrom 2018.

Na Cedefopovem seminarju v Bruslju 8. decembra so razpravljali o tem, ali so sistemi poklicnega izobraževanja pripravljeni na prihodnost. Sklepi so povezani ne le z večjo digitalizacijo, ampak tudi z vprašanjem preoblikovanja vajeništva in delovnih mest na splošno. To se je izkazalo kot izziv za naprej. Potrebe na trgu dela je treba povezati s sistematičnimi analizami poklicnega izobraževanja, tako da se bo izobraževalni sistem odzval na aktualne spremembe.

Cedefopov direktor James Calleja je v Maastrichtu 7. decembra govoril o vlogi agencije pri izboljšanju kakovosti življenja in izpostavil pomen znanja. Diskusija je vključevala študente prava, akademike, praktike, državljane in druge deležnike. Da bo javnost bolj zaupala ustanovam EU, jo je treba izobraziti.

ReferNet se je srečal na 15. tradicionalnem srečanju, ki je bilo 29. in 30. novembra v Solunu. Tudi o tem poroča članek v novicah. Povzeta je tudi vsebina sestanka grških deležnikov na trgu dela, ki ga je 29. novembra v Atenah  organiziralo grško ministrstvo za delo v sodelovanju s Cedefopom.

Več novic, podrobnosti, posnetke in fotografije z dogodkov si oglejte na tej povezavi.

Vir>> novica ACS

(Skupno 10 obiskov, 1 današnjih obiskov)