Na portalu e-demokracija je objavljen predlog Zakona o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-2).

V obrazložitvi novosti v zakonski ureditvi je Ministrstvo za pravosodje zapisalo:

Na novo so razdelane definicije in obdelave v zvezi s posebnimi vrstami osebnih podatkov (dosedaj: občutljivi osebni podatki), vključno s pravnimi podlagami za obdelavo.
Podrobneje so določeni drugi (dosedaj: naknadni) nameni obdelave osebnih podatkov, po predlagani ureditvi – v skladu s Splošno uredbo – so drugi (novi) nameni obdelave osebnih podatkov sedaj širši in je upoštevanje prvotnega namena zbiranja in obdelave osebnih podatkov nekoliko manj pomembno.

Določene je ureditev za osebe, ki znotraj upravljavcev ali obdelovalcev zagotavljajo varstvo osebnih podatkov, zlasti ko gre za tvegane ali množične obdelave osebnih podatkov, namreč pooblaščene osebe za varstvo osebnih podatkov. Ne uvaja se reguliran poklic, ampak neodvisne osebe znotraj upravljavca ali obdelovalca, ki naj preprečijo tveganja ali kršitve varstva osebnih podatkov.

Podrobno je v korist znanstvenega raziskovanja, zgodovinskega raziskovanja, statističnega raziskovanja in arhivskega delovanja razdelano razmerje napram varstvu osebnih podatkov, tudi z vidike ne-poseganja v veljavno arhivsko zakonodajo.

Komentarje je mogoče oddati do 2. februarja.

Zakon mora biti sprejet in objavljen v Uradnem listu Republike Slovenije ter uveljavljen pred 25. majem 2018, v uporabi pa mora biti od 25. maja 2018, saj takrat stopi v veljavo nova evropska direktiva (Direktiva (EU) 2016/680) o varovanju osebih podatkov, ki jo je mogoče neposredno implementirati.

(Skupno 30 obiskov, 1 današnjih obiskov)