Če greste danes na splet, lahko tam najdete več kot 30 milijonov glasbenih izdelkov, ki jih trži več kot 500 licenciranih ponudnikov glasbe v digitalnih formatih. Žal pa le eden izmed njih svoje storitve ponuja na ozemlju celotne Evropske unije. V ZDA je ponudnikov, ki pokrivajo cel trg, 21. Takšna razlika je posledica različnih ureditev avtorskih pravic v državah EU. V torek, 4. februarja, bodo poslanci glasovali o zakonodaji, ki bo poenotila pravila o licenciranju glasbe v EU.

Razpravo in glasovanje o poročilu francoske poslanke Marielle Gallo (ELS, Francija) lahko v živo spremljate na povezavi na desni strani tega prispevka.

Mlada podjetja, kot so Deezer, Juke in Spotify pri trženju glasbe na spletu tekmujejo z uveljavljenimi tekmeci, kot sta velikana Apple in Amazon. Po podatkih organizacije IFPI je bilo leta 2012 v EU preko spleta prodanih 391 milijonov skladb.

Ker pa je trg v EU tako razdrobljen, so cene v uniji višje. Zapleteni sistemi licenciranja tudi ovirajo podjetja, da bi vstopila na evropski trg.

Vir: Evropski parlament, 3. 2. 2014

(Skupno 3 obiskov, 1 današnjih obiskov)