Ministrstvo za kulturo v okviru Ciljnega raziskovalnega programa sofinancira izvedbo raziskovalnega projekta »Jezikovna politika Republike Slovenije in potrebe uporabnikov«. Njen namen je pridobiti celovit vpogled v jezikovnopolitično stanje v Republiki Sloveniji, ki bo služil kot podlaga za novi nacionalni program za jezikovno politiko.

Raziskava bo opisala in raziskala doslej evidentirane sociolingvistične probleme ter identificirala nove problemske sklope na področjih pravne ureditve in zakonodaje ter potreb izbranih skupin jezikovnih uporabnikov v Republiki Sloveniji in jezikovnih uporabnikov slovenskega jezika zunaj nje – s poudarkom na jezikovnem opisu, jezikovnih tehnologijah, jezikih in jezikovnih različicah ter jezikovnih izbirah. Nosilec raziskave je Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti v sodelovanju z Univerzo v Ljubljani (Filozofsko fakulteto, Fakulteto za upravo, Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo), Univerzo v Mariboru (Filozofsko fakulteto, Pravno fakulteto), Pedagoškim inštitutom, Inštitutom za narodnostna vprašanja, Zvezo društev gluhih in naglušnih Slovenije in podjetjema Amebis, programska oprema, ter Alpineon, razvoj in raziskave. Raziskava se je začela izvajati 1. oktobra 2016 in se bo zaključila 30. septembra 2017. 

Pomemben del raziskave je tudi analiza odgovorov na anketo “Jeziki v Sloveniji in slovenščina zunaj nje”, ki jo kot nosilec projekta izvaja Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU. Vabimo vas, da na spletni strani https://www.1ka.si/a/134692 izpolnite anketo, ki je anonimna in traja 10–30 minut in tako izrazite svoje mnenje, ki bo za raziskovalce izredno dragoceno. Anketa bo odprta do 6. avgusta 2017.

Vnaprej hvala za prijazno sodelovanje!

Vir: MK, 12. 7. 2017

 

(Skupno 15 obiskov, 1 današnjih obiskov)