Varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek–Travnik je v letnem poročilu za leto 2009 v luči usihanja socialne države opozorila na zmanjšano dostopnost do javnih dobrin, med njimi na dostopnost do šolstva, zdravstva, zaposlitve in pravne pomoči, ki je vse bolj odvisna od materialnega stanja družin.

Varuhinja pa poleg tega posebej izpostavlja pomen dostopnosti informacij oziroma komunikacij, ki omogoča integracijo v družinsko, delovno in širše družbeno okolje in ni pomembna le z vidika socialnega vključevanja, temveč je tudi predpogoj za uveljavljanje pravic. Čeprav se v informacijski družbi zdi, da so informacije res široko dostopne, to ne velja za vse družbene skupine. Informacije so morda na voljo, niso pa podane oziroma prilagojene tako, da bi  jih lahko sprejeli in razumeli tudi slepi in slabovidni ali gluhi in naglušni ali gluhoslepi in tudi drugi.

Varuh človekovih pravic RS si prizadeva biti najširše dostopen, zato se je z namenom povečanja svoje dostopnosti odzval tudi povabilu Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije (ZDGNS) in se letos vključil v projekt, katerega cilj je bil zmanjšanje informacijske ločnice med slišečimi in gluhimi, gluhoslepimi, naglušnimi in osebami s polževim vsadkom. Poslej lahko tudi gluhi, gluhoslepi, naglušni in osebe s polževim vsadkom dobijo osnovne informacije o poslanstvu ter oblikah in načinih dela Varuha v njim prilagojeni jezikovni obliki – znakovnem jeziku.

Z delom in poslanstvom Varuha pa se z letošnjim letom lahko v njim prilagojenem jeziku seznanijo tudi Romi v Sloveniji. Varuh je izdal štiri različice zloženk za pripadnike romske skupnosti, prilagojene področjem, kjer bivajo in na ta način naredil korak k še boljšemu sodelovanju z Romi.

O pomenu informiranosti pa bomo spregovorili tudi na okrogli mizi v počastitev letošnjega dneva človekovih pravic, 10. decembra, na temo Človekove pravice in mediji.

Več o poslanstvu Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije (ZDGNS) in projektu lahko preberete v izjavi za javnost (pdf).

Vir: Varuh človekovih pravic, 8. 12. 2011

(Skupno 5 obiskov, 1 današnjih obiskov)