Varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek – Travnik je predala 5. 9. 2011 predsedniku vlade Borutu Pahorju Letno poročilo Varuha za leto 2010 (pdf).
Na krajši novinarski konferenci, na katero jo je povabil premier, je izpostavila neučinkovitost nadzornih služb in določene pomanjkljivosti na področju zakonodaje. Varuhinja ugotavlja, da učinkovitost nadzornih služb ni takšna, da bi ljudem zagotavljala dovolj pravne varnosti. Pri tem sicer opozarja, da so inšpekcijske službe samo del tega nadzora.
Premier Pahor je napovedal, da bo vlada vprašanju učinkovitejšega dela delovnih, okoljskih in socialnih inšpekcij v naslednjem obdobju posvetila posebno pozornost.
Poleg tega je varuhinja v ospredje postavila tudi nekatere pomanjkljivosti na področju zakonodaje. Opozorila je, da lahko zakonodaja sama po sebi omogoča kršitve človekovih pravic, pri čemer je navedla delovno-pravno zakonodajo in zakon o duševnem zdravju. Po njenih besedah pa obstajajo tudi področja, pri katerih zakonodaja nastaja predolgo, npr. zakon o zagovorniku otrokovih pravic.
Varuhinja je tudi izrazila obžalovanje, da njena pobuda glede ustanovitve centra za človekove pravice ni naletela na plodna tla. Kot je dejala, se je o tem pogovarjala s posameznimi ministri, ki so bili ideji naklonjeni. Tako upa, da bo ta ali pa naslednja vlada našla rešitev, da se ustanovi nacionalna inštitucija za človekove pravice, ki je Slovenija zdaj nima.
Sicer pa bodo po njenem mnenju o tem projektu podrobneje govorili na seji vlade, ko bodo obravnavali njeno poročilo in sprejemali odzivno poročilo vlade. Na sejo bo vabljena tudi varuhinja, seja pa bo po Pahorjevih napovedih predvidoma v oktobru.

Vir: Varuh RS človekovih pravic, 5. 9. 2011

(Skupno 16 obiskov, 1 današnjih obiskov)