Varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek-Travnik se je 26. 10. 2010 na sedežu institucije Varuh človekovih pravic RS srečala z Maud de Boer-Buquicchio, namestnico generalnega sekretarja Sveta Evrope Thorbjørna Jaglanda. Govorili sta o pravicah otrok, ukrepom proti diskriminaciji Romov, ukinitvi Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji in o zagotavljanju neodvisnosti Varuha.

Osrednja tema v pogovoru o pravicah otrok je bila prepoved telesnega kaznovanja otrok, ki v Sloveniji žal še vedno ni uzakonjena. Gospa Maud de Boer-Buquicchio je varuhinjo seznanila, da Svet Evrope prihodnje leto pripravlja kampanjo proti spolni zlorabi otrok. V tej luči jo je zanimalo, kdaj bo Slovenija ratificirala Lanzarotsko konvencijo proti spolni zlorabi otrok (Council of Europe Convention on the Protection of Children against Sexual Exploitation and Sexual Abuse, Lanzarote, 25.10.2007).

Gospa Maud de Boer-Buquicchio je v pogovoru o pravicah in nediskriminaciji Romov varuhinjo seznanila s t. i. Strasburško iniciativo in s Strasburško deklaracijo o Romih, ki vključuje vodilna načela in prednostne naloge vlad v državah, kjer živijo predstavniki romske skupnosti. Zanimalo jo je tudi, ali je Varuh pripravljen prevzeti infomativno oziroma selekcijsko vlogo za pritožbe na Evropsko sodišče za človekove pravice.

Svet Evrope pričakuje, da bo v prihodnje sodeloval z Varuhom človekovih pravic RS tudi pri konkretnih zadevah na področju zagotavljanja človekovih pravic.

Vir: Varuh človekovih pravic RS, 26. 10. 2010

(Skupno 18 obiskov, 1 današnjih obiskov)