Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer se je v torek 26. 2. 2013 v Murski Soboti udeležila predstavitve Strategije razvoja romske skupnosti v Pomurju do leta 2020.
Na svojem prvem javnem nastopu v novi vlogi je pohvalila prvi celovit strateški dokument na regijski ravni, ki odgovarja na njihove potrebe in išče priložnosti za celoten razvoj ter povezuje različne akterje, ki se ukvarjajo z romskimi vprašanji.

Obljubila je, da bo pomagala pri reševanju romske problematike, ideje strategije, pa bi se morale po njenih besedah čim bolj razširiti med romsko in neromsko populacijo.

Predstavitev strategije je potekala v salonu Murska Republika v hotelu Zvezda, pripravila pa jo je projektna skupina Romano Kher – Romska hiša, ki v okviru istoimenskega projekta deluje na Regionalni razvojni agenciji (RRA) Mura v Murski Soboti. Vodja projekta Dario Varga je ob tem poudaril, da je strategija odprta za dopolnitve.

Ob tej priložnosti  je ob predstavnikih RRA Mura in Foruma romskih svetnikov osem od 11 pomurskih občin, v katerih živijo Romi, podpisalo strateško partnerstvo z romskim prebivalstvom. Trenutno je v Pomurju okoli 3230 Romov.

Varuhinja si je ob tej priložnosti ogledala tudi Evropski muzej romske kulture in zgodovine v prostorih hotela Zvezda , ki so ga odprli avgusta 2012, in se seznanila z delovanjem radia Romic.

Vir: Varuh RS človekovih pravic, 27. 2. 2013

(Skupno 19 obiskov, 1 današnjih obiskov)