Šolsko leto 2009-2010 je bilo prvi preizkus za projekt Evropske unije, ki cilja na povečanje deleža sadja v šolski prehrani. Gre za enega izmed ukrepov za boj proti debelosti mladih: v EU jih je kar 22 milijonov pretežkih, 5,1 milijona pa bolezensko debelih. Vendar je bilo v okviru projekta porabljenih le 33 milijonov evrov, čeprav jih je bilo na voljo 99. Kaj je šlo narobe? Na vprašanja poslancev je odgovarjal visoki predstavnik Evropske komisije Lars Hoelgaard.

Na zasedanju odbora Parlamenta za kmetijstvo je Hoelgaard pojasnil, da želi EU s programom za spodbujanje prehrane s sadjem zagotoviti, da otroci pojedo dovolj sadja ter da z zdravim prehranjevanjem nadaljujejo kot odrasli. Gre za dolgoročno investicijo, je dejal Hoelgaard. Da denar za projekt ni bil v celoti porabljen, so krive predvsem proračunske težave nekaterih držav članic, saj je treba projekt sofinancirati iz nacionalnih proračunov. Tudi dodatno birokratsko breme je države odvrnilo od sodelovanja v projektu, meni Hoelgaard.

Kako izboljšati program?

Italijanski poslanec Giovanni La Via (EPP) je poudaril pomen programa pri boju proti debelosti, je pa opozoril, da je bilo njegovo uresničevanje dokaj počasno. Ekspertna skupine in spletna stran nista bili oblikovani pravočasno, je menil poslanec. “Pojasnite mi, zakaj program, ki ima tako ugodne učinke na zdravje ljudi, ni uspel,” je La Via izzval Hoelgaarda.

“O programu za spodbujanje deleža sadja v šolski prehrani sem slišala samo dobre stvari. Če bi komisija poenostavila birokracijo in zmanjšala administrativna bremena, potem bi bil program uspešen,” pa je menila nemška poslanka Elisabeth Jeggle (EPP).

Več: Evropski parlament, 3. 3. 2011

(Skupno 12 obiskov, 1 današnjih obiskov)