V torek, 20. marca 2018, je v prostorih ministrstva potekala novinarska konferenca, na kateri so predstavili poslovanje Nordijskega centra Planica in Zavoda RS za šport Planica.

V letu 2016/17 je bilo v vse aktivnosti Zavoda za šport Planica vključenih več kot 270.000 otrok. »To je tudi osnovni namen delovanja zavoda in vseh programov, ki jih izvajamo: povezovanje s kurikulom, z delovanjem Centra šolskih in obšolskih dejavnosti in z izvajanjem šole v naravi,« je uvodoma dejala ministrica in poudarila pomen privzgoje zdravega življenjskega sloga otrok.

Ob predstavitvi programov, ki jih izvaja Zavod za šport Planica, je ministrica poudarila, da je Slovenija ena redkih držav, ki v več kot 90 odstotkih plavalno opismenjuje otroke (program Učimo se plavati) ter izvaja šolo v naravi v okviru šolskega sistema. 

Ministrica je poudarila tudi pomen šolskih športnih tekmovanj, ki ostajajo temelj programov športa za otroke in mladino. V  26 različnih športnih panog se je v šolskem letu 2016/17 vključilo 89.396 udeležencev. Omenila je tudi, da z letošnjim šolskim letom 175 osnovnih šol vstopa v poskusni projekt 45 minut gibanja na dan.

Dotaknila pa je se tudi delovanja Nordijskega centra Planica, ki ni namenjen le skokom, temveč je vse bolj prepoznaven tudi po ostalih aktivnostih: turistični, adrenalinski, pripravi vrhunskih športnikov. V NC Planica je bilo v letu 2017 realiziranih 17.019 trening enot. Od tega je bilo 8.422 Slovencev in 8.597 tujih skakalcev iz 23 držav. Skupni odstotek povečanja vadbe smučarskih skokov v NC Planica je znašal 19,6 %. Obseg vadbe slovenskih skakalcev se je povečal za 8,1 %, medtem ko so tujci izvedli za 25,1 % več trening enot.

Kot je dejala ministrica, brez dobre infrastrukture, športu naklonjenih šol in vrtcev ter naših posebnih centrov ne bi bilo vrhunskih športnikov. »Zato se zahvaljujem vsem učiteljicam in učiteljem, športnim mentorjem, ravnateljicam in ravnateljem, direktorjem in direktoricam, ki znajo spodbujati šport in zdrav življenjski slog.«

V nadaljevanju je direktor Zavoda za šport Planica g. Jelko Gros podrobneje predstavil poslovanje zavoda v minulem letu.

Vir: MIZŠ, 20. 3. 2018

(Skupno 26 obiskov, 1 današnjih obiskov)