Ministrica dr. Anja Kopač Mrak se je 8. 11. 2107 udeležila otvoritve novih prostorov VGC Gorenjska na Jesenicah.

Večgeneracijski center Gorenjske je z otvoritvijo enote pridobil nekaj manj kot dvesto kvadratnih metrov novih prostorov, v katerih bodo poskrbeli za druženje, izmenjavo znanj in tudi socialno vključevanje. Novi prostori bodo omogočili tudi izvajanje kuharskih delavnic, ki jih do sedaj niso mogli izvajati. S temi želijo s pripravo različnih jedi spodbujati multikulturnost lokalnem okolju.

Ministrica dr. Anja Kopač Mrak je povedala, da je to prvi primer Večgeneracijskega centra, ki je je že po pol leta razširil svoje prostore. Ministrstvo je namreč Javni razpis za sofinanciranje projektov večgeneracijskih centrov objavilo septembra lani. Glavni namen javnega razpisa je bila vzpostavitev mreže 15 VGC po Sloveniji, ki bi ponujali raznolike, dostopne programe, namenjene ranljivim družbenim skupinam. Za obdobje naslednjih petih let smo na ministrstvu za centre namenili več kot 8 milijonov in 600 tisoč evrov.

Več o VGC-jih:

Večgeneracijski center – VGC predstavlja osrednji prostor zbiranja v lokalnem okolju, njegov namen pa je druženje, ohranjanje oziroma širjenje socialne mreže in zadovoljevanje potreb različnih oblik družin, posameznih družinskih članov v vseh življenjskih obdobjih, starejših in drugih ranljivih skupin. Dejavnosti VGC so preventivne narave in so namenjene socialnemu vključevanju ranljivih družbenih skupin oziroma preprečevanju zdrsa v socialno izključenost. V okviru VGC se izvajajo številne dejavnosti, s poudarkom na socialnem vključevanju, izobraževanju ter medkulturnem in medgeneracijskem povezovanju. Vključitev uporabnikov je prostovoljna in brezplačna.

Večgeneracijski centri v Sloveniji

Vir: MDDSZ, 8. 11. 2107

(Skupno 42 obiskov, 1 današnjih obiskov)