Fakulteta za medije je objavila raziskavo o medijski pismenosti med slovenskimi študenti in srednješolci. Rezultati kažejo, da v povprečju kar 95 % srednješolcev gleda TV več kot uro dnevno, več kot polovica pa uporablja internet dve uri ali več dnevno. Dobri dve uri dnevno srednješolci uporabljajo računalnik, tri ure telefon in pol ure berejo tiskane medije.

V raziskavi so zajeli srednješolce in študente iz Slovenije ter podatke analizirali za izbrano starostno skupino od 16 do 19 let. Rezultati raziskave kažejo, da je vpliv sodobnih tehnologij in medijev na mlade izjemen.

Glavne ugotovitve so naslednje:

  • v povprečju kar 95 % srednješolcev gleda TV več kot uro dnevno;
  • več kot polovica uporablja internet dve uri ali več dnevno;
  • dobri dve uri dnevno srednješolci uporabljajo računalnik, tri ure telefon in pol ure berejo tiskane medije;
  • skoraj vsi srednješolci na spletu objavljajo osebne podatke, skoraj polovica tudi kraj bivanja, 70 % svoj rojstni datum, dve tretjini svoj selfie;
  • fotografije v izzivalni drži je kdajkoli že objavilo kar 19 od 20 srednješolcev;
  • srednješolci, ki so bolj izpostavljeni medijem ali igrajo video igre, so imeli v preteklem letu v povprečju slabši učni uspeh in v tekočem slabše ocene.

Prav tako so srednješolce vprašali, kolikokrat v zadnjem letu so bili tako žalostni ali obupani, da so opustili nekatere dnevne aktivnosti za dva tedna ali več. Med tistimi, ki so bili pogosteje tako žalostni ali obupani, je večji delež tistih, ki so “veliki uporabniki” medijev (izpostavljeni so jim več kot 6 ur dnevno).

V okviru Infrastrukturnega programa Fakultete za medije strokovnjaki zbirajo podatke o stanju medijske pismenosti v Sloveniji. Raziskavo o medijski pismenosti med srednješolci in študenti v Sloveniji so objavili v Arhivu družboslovnih podatkov. Ključne tematike te raziskave so povezanost vpliva medijev in kritičnega vrednotenja informacij v medijih, sposobnosti koncentracije glede šolskih obveznosti, delinkventnosti, vandalizma v šoli in izven šole, varovanja zasebnosti in deljenja osebnih informacij na spletu, volje do življenja ter učnega uspeha.

Vir: Safe.si, 27. 7. 2017

(Skupno 15 obiskov, 1 današnjih obiskov)