Na Institutu »Jožef Stefan« so 9. septembra v sodelovanju s tremi Centri odličnosti (CIPKeBIP,  NANOCENTER in EN-FIST) pred polno veliko predavalnico predstavili raziskovalno delo o novem učinkovitem načinu zdravljenja raka, ki je bilo v tem tednu objavljeno v prestižni reviji Nature Nanotechnology.

Raziskovalna skupina, ki jo vodita doc.dr. Olga Vasiljeva in prof ddr. Boris Turk je v sodelovanju s sodelavci iz Rusije, Nemčije in ZDA razvila nov, izredno učinkovit dostavni sistem, ki predstavlja izreden potencial na področju dostave zdravil tako na področjih zdravljena raka kot tudi širše, poudarja prof ddr. Boris Turk in dodaja, da se preboji dosežejo samo z odličnostjo.

Prof. dr. Dušan Turk, strokovni direktor Centra odličnosti za integrirane pristope v kemiji in biologiji proteinov (CIPKEBIP), je poudaril pomen objave tega dela za slovenske znanosti o življenju. »Z njim smo v tej skupnosti prvič v vrhunski reviji objavili delo, ki je plod raziskav vodenih in izvajanih pretežno v Sloveniji. Dosežek je plod dolgoletnega dela in razvoja. Mednarodna avtorska udeležba in število avtorjev pa povesta, da gre za kompleksno delo. Objava je rezultat sodobnega pristopa k raziskavam v bioloških vedah, kjer je potrebno povezati raziskovalne skupine, ki vsaka zase dosega kritično maso raziskovalcev, znanja in opreme,« je poudaril. Z objavo v prestižni reviji Nature Nanotechnology pa je raziskovalno delo pripoznano kot vrhunski dosežek svetovne znanost, dodaja.

Dogodka sta se udeležila tudi minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo dr. Igor Lukšič in minister za zdravje dr. Dorijan Marušič.

Več MVZT, 9. 9. 2011
 
 

 

(Skupno 21 obiskov, 1 današnjih obiskov)