V sklopu javnega razpisa za sofinanciranje projektov razvoja e-storitev in mobilnih aplikacij za javne in zasebne neprofitne organizacije 2012-13 je bil decembra 2012 sprejet projekt Asistent s polnim imenom “Virtualni asistent za občine in društva”, katerega prijavitelj je Združenje občin Slovenije v sodelovanju z Institutom “Jožef Stefan”, Zveza društev upokojencev Slovenije, občina Pivka, občina Litija, občina Slovenj Gradec in občina Dobrova-Polhov Gradec.

Kaj je Asistent? Asistent je inteligentni virtualni pomočnik, ki odgovarja na vprašanja, postavljena v naravnem, pogovornem jeziku in je sposoben poiskati relevantne odgovore, do neke mere podobno kot človek. Cilj projekta Asistent je vzpostavitev brezplačne spletne storitve za izdelavo in urejanje prilagojenega virtualnega asistenta, ki si ga bodo lahko društva in občine brezplačno namestile na svoje spletne strani ali ponudile v obliki aplikacije za mobilne telefone Android, iPhone, BlackBerry in Windows Phone 8.

Tako prilagojen Asistent bo obiskovalcem spletne strani občine ali društva olajšal iskanje informacij in uporabo storitev, ki jih stran ponuja. Primer virtualnega asistenta na spletni strani Svizec, virtualni asistent Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (SVIZ).

Glavno vodilo pri razvoju spletne storitve bo enostavnost uporabe ter enostavnost namestitve, ki ne bo zahtevala nobenih dodatnih stroškov v obliki nakupa računalniške ali programske opreme in vzdrževanja, saj bo storitev tekla v oblaku. Storitev bo za uporabnike dostopna povsod in brez predhodnih potreb po namestitvi programske opreme.

Več informacij

Vir: ZOS

(Skupno 32 obiskov, 1 današnjih obiskov)