Konference ob izidu ekonomskega pregleda OECD za Slovenijo 2011 se je udeležil tudi državni sekretar MVZT dr. József Gyorkös, ki je pojasnil, da priporočilo glede previsokega fiksnega dela financiranja za Slovenijo ni sprejemljivo, saj nov model financiranja uvaja fiksni in variabilni del, pri katerem fiksni rešuje problem osnovnih stroškov, večinoma plač, zato bi njegovo zmanjševanje ogrozilo delovanje javnega visokega šolstva. Izpostavil pa je, da si bo treba sredstva za razvojni del iz proračuna še priboriti.

Glede očitkov o predolgem času trajanju študija v Sloveniji je dr. Györkös dejal, da je izjemnega pomena, da prva bolonjska stopnja, torej dodiplomski študij, dobi pravo veljavo kar je predvsem dolžnost visokošolskih ustanov, da s študijskimi programi odgovorijo na ta izziv. Škodo, ki je pred leti nastala z izenačitvijo starih dodiplomskih diplom z bolonjskim magisterijem, pa je mogoče ublažiti le z ustreznim nacionalnim ogrodjem kvalifikacij, ki je v zaključni pripravi.

Na vprašanje iz uvodnega predavanja Williama Whitea, predsednika odbora za ekonomske in razvojne poglede pri OECD, ali so predvidene reforme dovolj strukturne, pa dr. Györkös odgovarja pritrdilno in to utemeljuje z dejstvom, da MVZT spremembe visokega šolstva pripravlja z vidika sistema upravljanja, financiranja ter kakovosti, z upoštevanjem in spoštovanjem avtonomije visokega šolstva.

Več MVZT, 18. 2. 2011

(Skupno 19 obiskov, 1 današnjih obiskov)