Novi program EU za izobraževanje, usposabljanje in mlade bo finančno podprl še več študentov iz držav južnega Sredozemlja, je povedala evropska komisarka Androulla Vassiliou na „univerzitetnem vrhu“ v Nikoziji. Po besedah komisarke bo novi program, ki bo začel veljati januarja 2014, nadaljeval uspešno delo sedanjih dveh programov Tempus in Erasmus Mundus. Projektom v zvezi s pripravo novih študijskih programov, preusmerjanjem učiteljev, razvojem novih pedagoških metod in vlaganjem v opremo na univerzah v južnem Sredozemlju je bilo od leta 2007 do danes namenjenih več kot 140 milijonov evrov. Dodatnih 150 milijonov evrov je bilo namenjenih za štipendije več kot 4 500 študentov iz južnega Sredozemlja, ki so del svojega študija opravili v EU. V izmenjavah z evropskimi univerzami je sodelovalo tudi več kot 750 univerzitetnih delavcev.

Izmenjave potekajo med več kot 200 univerzami v severni Afriki, Bližnjem vzhodu in EU, najbolj dejavne med njimi so univerze v Franciji, Italiji, Španiji, Nemčiji, Egiptu in Jordaniji. Od leta 2004 do danes je štipendije za skupne magistrske in doktorske programe prejelo skoraj 800 študentov in univerzitetnih delavcev iz južnega Sredozemlja.

„Program Erasmus Mundus smo uvedli leta 2004 in se je izkazal za zelo uspešnega. Z zadovoljstvom lahko povem, da bomo z novim programom podprli še več izmenjav. Naložbe v mlade se najbolj obrestujejo, naj bo v Evropi ali v Sredozemlju. Podpiramo mlade, saj so ključ do družbenih in političnih sprememb ter prihodnjega blagostanja regije,“ je dejala komisarka Vassiliou.

Komisarka je „informativni dan“ na nikozijski univerzi izkoristila za pogovore o prihodnjih načrtih s predstavniki akademskega sveta južnosredozemske regije. „Potrditi želimo svojo zavezanost trajnemu sodelovanju z našimi sosedi v visokošolskem izobraževanju,“ je še dodala komisarka Vassiliou. Konference se je udeležilo več kot 150 vladnih predstavnikov, visokošolskih delavcev in deležnikov iz Maroka, Alžirije, Tunizije, Libije, Egipta, Palestine, Jordanije, Izraela, Libanona in držav EU.

Vir in več informacij: Evropska komisija, 20. 6. 2013

(Skupno 18 obiskov, 1 današnjih obiskov)