Vlada RS je na 124. seji določila predloga Resolucije o Nacionalnem programu visokega šolstva 2011-2020 (NPVŠ) in Resolucije o Raziskovalni in inovacijski strategiji Slovenije 2011-2020 (RISS), ki ju bo poslala v obravnavo in sprejem Državnemu zboru. Minister Gregor Golobič je na novinarskii konferenci po seji vlade napovedal, da gre pričakovati, da ju bo DZ obravnaval na aprilski seji.

Oba dokumenta tvorita zaokroženo celoto. Z njima ter drugimi ukrepi želi vlada oblikovati DRružbo ZNAnja (DR-ZNA SLOVENIJA), ki bo nudila uspešno odzivanje Slovenije v novih okoliščinah. Prihodnje desetletje bo namreč ključno, saj bodo spremembe v tem obdobju ter uspešnost našega odzivanja na nove zahteve odločile o prihodnosti slovenske družbe kot take.

Minister Golobič je poudaril, da oba dokumenta predvidevata dvig deleža sredstev za visoko šolstvo ter za raziskave in razvoj. Delež sredstev za visoko šolstvo naj bi do leta 2020 znašal 2 odstotka BDP, delež javnih sredstev za RR pa naj bi se do leta 2020 povzpel na 1,2 odstotka BDP.

Vir in več informacij: MVZT, 10. 3. 2011

(Skupno 15 obiskov, 1 današnjih obiskov)