Vlada podpira zahtevo Državnega zbora, da Ustavno sodišče presoja o morebitni protiustavnosti neuveljavitve ZPIZ-2

Vlada RS je na dopisni seji sprejela mnenje k zahtevi Državnega zbora RS, da Ustavno sodišče RS presodi, ali bi z odložitvijo uveljavitve Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2) ali zaradi njegove zavrnitve na referendumu lahko nastale protiustavne posledice, in ga poslala Državnemu zboru.

Vlada podpira predlog skupine poslancev s prvopodpisanim Dušanom Kumrom, da Državni zbor Ustavnemu sodišču posreduje zahtevo, da presodi, ali bi z odložitvijo uveljavitve ZPIZ-2 ali zaradi njegove zavrnitve na referendumu lahko nastale protiustavne posledice.

Vlada svoje mnenje utemeljuje na podlagi dejstva, da se bo v primeru neuveljavitve ZPIZ-2 nadaljevala z dvema odločbama Ustavnega sodišča ugotovljena protiustavnost veljavnega Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-1), ki se nanaša na samozaposlene in invalide. Rok za implementacijo obeh odločb je že potekel, zato se z neuveljavitvijo ZPIZ-2 ohranja protiustavno stanje, ki bo lahko trajalo še nekaj let. Protiustavnosti ni mogoče odpraviti z manjšimi spremembami obstoječe zakonodaje, ZPIZ-2 pa na celovit način ureja enakost zavarovancev in njihovih pravic pred zakonom.

Preberite celotni prispevek: MDDSZ, 10. 1. 2011

Vir tudi: Vlada RS, 10. 1. 2011

(Skupno 12 obiskov, 1 današnjih obiskov)